chrome firefox opera safari iexplorer

На Полтавщині відреставрували музей Антона Макаренка

23 листопада 2011 о 12:33

У Кременчуці Полтавської області після реконструкції відкрили музей імені Антона Макаренка. На його ремонт витратили 70 тис. грн. з міського бюджету.

Тепер у будинку, де жили батьки А.Макаренка і кілька років він сам, з`явилося опалення. Провели його під підлогою, аби садиба залишилася такою ж як і за життя родини Макаренків. Приміщення відремонтували і зовні, й усередині. При цьому постаралися максимально точно зберегти зовнішній і внутрішній вигляд будинку того часу.

Після ремонту оновили і експозицію музею. А наступного року планують встановити такі ж ворота, як були раніше. Окрім того, влада планує неподалік розбити скверик.

«Зараз у музеї Макаренка представлено 34 тисячі експонатів. Серед них — особисті речі А.Макаренка, меблі та книги його батьків. Багато експонатів представлені вперше. Свого часу вони чекали у фондосховищах. Це і шахи, і окуляри, і сурма, і скрипка», — сказала директор музею Наталія Кущенко.

Тепер екскурсії у музеї можна проводити і взимку, оскільки раніше на зиму експонати з музею виносили.

Довідка

Повна назва цього будинку-музею — Педагогічно-меморіальний музей Антона Макаренка, видатного українського педагога і письменника, одного з засновників радянської системи дитячо-підліткового виховання.

Музей було відкрито у Кременчуці (Полтавська обл.) у 1951 році, у батьківському будинку, де Антон Макаренко мешкав у 1905—1911 та 1917—1919 роках.

Це був перший музей імені видатного педагога в СРСР. У 1976 році було відкрито меморіальну дошку на будівлі музею.

У березні 2008 року музей було пограбовано. Було вкрадено 1659 експонатів, серед яких — корпус золотого годинника, нагороди, книжки з особистої бібліотеки педагога.

За матеріалами УНІАН, «Новини Полиавщини», Вікіпедії

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути