Зима в Україні буде відносно тепла і лише періодично будуть сплески холодів, а ось з опадами будуть проблеми – у всіх областях буде малосніжна. Відповідні результати дослідження представила на прес-конференції завідувачка відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів Українського науково-дослідного метеорологічного інституту НАН України Вазіра Мартазінова.

За її словами, температура повітря взимку буде в середньому 5-6 градусів.

«Температура повітря на більшій частині України очікується в межах норми (5-6 градусів) і на 1-2 градуси вище. Всі області України протягом зими будуть відчувати дефіцит опадів за зимовий сезон», – сказала Мартазінова.

Вона зазначила, що істотно може похолодати перед Новим роком.

«Нічна температура в кінці грудня, перед Новим роком, може досягати» мінус «16 -» мінус «18 градусів на півночі, а новорічна температура буде вже підвищуватися в межах від 0 до» мінус «4 градусів», – сказала вчений.

Представник метеорологічного інституту підкреслила, що в січні не більшій частині території України буде помірна зимова погода в 4-6 градусів нижче нуля.

«Області, які потрапляють в західну половину територій України, будуть значно тепліше (4-5 градусів морозу), ніж на всій іншій території (7-5 градусів), Одеська область – в межах норми – мінус 2 градуси», – сказала Мартазінова.

За її словами, різко може похолодати в лютому, в східній частині – значно нижче норми.

Мартазінова повідомила, що в північно-західних і північних областях очікуються опади у межах норми і вище, в той час як на решті території країни, зокрема, в Кіровоградській, Миколаївській, Дніпропетровській, Харківській областях, буде дефіцит опадів.

«Для східної частини (України) дефіцит опадів може бути причиною для відсутності потрібного запасу вологи для весняних процесів в сільському господарстві», – сказала Мартазінова.