chrome firefox opera safari iexplorer

10 незвичайних храмів України, які варто відвідати на Великдень

30 березня 2018 о 11:11
ukrinform.ua

Цього року на Великдень у вас є можливість посвятити святковий кошик в унікальному історичному місці. До вашої уваги перелік цікавих незвичайних монастирів, які можна відвідати на свята.

КРЕХІВСЬКИЙ МОНАСТИР

Село Крехів, Жовківський район, Львівська область.

Монастир заснований як православний у 1612 році. Пам’ятка архітектури 17-18 століть національного значення. Розташований за 12 км від Жовкви і за 3 км від Крехова. Навколо — вкриті буково-сосновими лісами пагорби Розточчя, підніжжя гори Побійної. До монастирського комплексу входять церква св. Миколая, дзвіниця, корпуси келій, господарські будівлі та давні оборонні мури з вежами.

Книгозбірня монастиря містить цінні рукописи та стародруки. А віряни вважають, що у монастирі є дві чудотворні ікони.

СВЯТОГІРСЬКИЙ МОНАСТИР

Місто Святогірськ (до 2004 року — Слов’яногірськ), Донецька область.

Повна назва — Свято-Успенська Святогірська лавра. Розташована на високому крейдяному правому березі Сіверського Дінця (так звані Святі гори). Окрім наземних будівель, має крейдяні печери. У лаврі зберігаються мощі преподобного Іоанна, затворника Святогірского.

Заснований у часи дотатарської навали (13 століття), хоча перші письмові згадки про монастир датуються 1526 роком.

До монастирського ансамблю входять унікальна Миколаївська церква, з вівтарем, висіченим у масиві скелі, Успенський собор – головний храм обителі, Покровська церква з вісьмома дзвонами, головний з яких важить більше шести тонн, дзвін його чути на 10 кілометрів.

За нинішньої складної воєнно-політичної обстановки, що на Донбасі, Святогірськ перебуває під контролем української влади.

ЗИМНЕНСЬКИЙ МОНАСТИР-ФОРТЕЦЯ

Село Зимне, Володимир-Волинський район, Волинська область.

Один з найдавніших в Україні монастирів, заснований у 992-993 роках. Його засновником вважають князя Володимира.

До монастирського комплексу входить жіночий монастир, Успенська церква, Троїцька церква. У монастирі зберігається одна з найбільших православних святинь — чудотворна Зимненська ікона Божої матері.

ТРОЇЦЬКИЙ СОБОР

Місто Новомосковськ, Дніпропетровська область.

Споруджений із дерева без жодного залізного цвяха. Троїцький собор винятковий мистецький витвір дерев’яної архітектури України, єдиний збережений в Україні дев’ятидільний храм. Належить до 100 найкращих дерев’яних споруд світу.

Радянська влада зробила з храму склад. Саме це варварське ставлення до духовної пам’ятки українського народу покладене в основу роману Олеся Гончара “Собор”.

ЦЕРКВА СВЯТОГО ДУХА

Місто Потелич, Львівська область.

Церква збудована у 1502 році. Це найстаріша дерев’яна церква Львівщини, виконана у стилі карпатського дерев’яного зодчества. Особливу мистецьку цінність мають настінні розписи інтер’єру храму, виконані у 1620—1640 роках. Відноситься до шедеврів української культури і мистецтва 16—17 століть. Включена у список світової спадщини ЮНЕСКО.

Комплекс складається з церкви, дзвіниці і двох сторожівок на входах.

СЕМІНАРСЬКА ЦЕРКВА РЕЗИДЕНЦІЇ БУКОВИНСЬКИХ МИТРОПОЛИТІВ

Місто Чернівці.

Резиденцію збудовано у 1878 році, вона включена до списку Світової спадщини ЮНЕСКО, також це пам’ятка архітектури національного значення.

Неймовірно красивий ансамбль Митрополичої резиденції складається з трьох монументальних споруд — корпусів: “Митрополичого”, “Семінарського” та “Монастирського”. Церква — головна у композиції всього комплексу.

ШЕЛЕСТІВСЬКА ЦЕРКВА

Місто Ужгород.

Це єдина класична лемківська церква, що залишилася в Закарпатті, пам’ятка архітектури національного значення.

Шелестівська церква — це 22-метрова дзвіниця, побудована з дерева, дзвони, капличка та основна будівля. Споруда розташовується на ділянці Комплексу Замкової гори, який є територією пам’ятки містобудування.

СВЯТО-ГЕОРГІЇВСЬКИЙ ХРАМ

Село Пляшева, Радивилівський район, Рівненська область.

Ця церква — храм-пам’ятник, його поставили як козацьку усипальницю. Входить до комплексу Георгіївського монастиря на Козацьких Могилах.

Унікальність цієї святині полягає в тому, що вона триярусна, має в собі три діючі церкви. У Георгіївській — одна з головних святинь цього храму — ікона великомученика Георгія, написана на дереві. Другий поверх Георгіївського храму займає церква святих Бориса і Гліба, де є кіот з іконою Святої Трійці. Третя, підземна — церква Параскеви П’ятниці.

Храм має надзвичайно пишний розпис стін та іконостаси. Зокрема, зовнішній іконостас виконано з червоного кварцу та чорного лабрадориту, а ікони для храму писав відомий український художник Іван Їжакевич.

ІОАННО-БОГОСЛОВСЬКИЙ ХРАМ

Село Курилівка, Куп’янський район, Харківська область.

Ця церква цікава тим, що вже двічі міняла “прописку”. За легендою, збудували її на території сучасного Куп’янська в середині 17 століття. Після того, як цариця Катерина наказала знищити храм, віряни розібрали його і перевезли волами в село Петропавлівка, а згодом церкву викупила курилівська громада і її перевезли у Курилівку. Щоправда, документів, які б легенду підтвердили, поки що не знайшли.

Однак реставратори виявили на горищі церкви давні фрески. А п’ятибанне планування храму – унікальне для церков Слобожанщини.

ІЛЛІНСЬКА ЦЕРКВА

Село Суботів, Чигиринський район, Черкаська область.

Церква збудована у 1653 році за наказом Богдана Хмельницького. Саме цей храм зображений на купюрі українських 5 гривень.

На території церкви — місце захоронення гетьмана Хмельницького, а також музей.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути