chrome firefox opera safari iexplorer

31 березня 1857 року народився засновник української метеорології Борис Срезневський

31 березня 2018 о 08:00
nas.gov.ua

Борис Ізмаїлович Срезневський — кліматолог і метеоролог, академік, організатор метеорологічної служби в Україні, директор Київської метеорологічної обсерваторії.   

Протягом 54 років Б.І.Срезневський викладав метеорологію та загальну фізику, в тому числі 25 років – у Київському інституті народної освіти (нині Київський національний університет імені Тараса Шевченка).

Срезневський був першим науковим керівником  Служби погоди – з 1921 року.  

Як науковець, досліджував  розподіл тиску над Україною, шляхи циклонів, хуртовини, вплив погоди на людину, питання посух та злив. Винайшов цілу низку метоорологічниїх та геофізичних приладів, якими досі користуються фахівці. Розробив вкрай важливу теорію «ознак посухи».

Б.Срезневський доклав  великих зусиль, аби університетська обсерваторія перетворилася на самостійну  структуру. 

Влітку 1929 р. буревій зруйнував міст через ріку Прип’ять. Досліджуючи передумови та причини стихійного лиха, Борис Срезневський приділив велику увагу розробці проблеми виникнення ураганів і смерчів в Україні та можливостям їх передбачити.

У 30-і роки минулого століття академік підготував фундаментальну працю, присвячену водному балансу Донецького басейна, зокрема, випаровуванню із замкнених водойм. Власноруч створив карту природного випаровування на території Донбасу, України та загалом Європейської частини тодішнього Союзу.

Б.І.Срезневський протягом усього наукового життя займався активною просвітницькою роботою: публікував статті у спеціальних та науково-популярних виданнях, виступав з доповідями та лекціями.

Академік створив наукову школу київських учених-метеорологів, представниками якої є І.Половко, М.Щербань та багато інших яскравих науковців.

Спостереження й висновки, що містяться у його працях «Про бурі на Чорному та Азовському морях», «Про шляхи циклонів», «Ознаки посушливості для Києва» та в багатьох інших, залишаються і досі актуальними.

 Підготувала Олена Бондаренко,
Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути