chrome firefox opera safari iexplorer

9% зарплати — стільки коштує українцю один похід в магазин

27 квітня 2018 о 15:15
economics.unian.net

9 місяців тому українці витрачали на одноразову покупку в супермаркеті набору з 19 продуктів 10% заробітку, то за підсумками I кварталу 2018 року вже трохи менше — 9%.

Експерти «Економічного дискусійного клубу» (ЕДК) зазначають, що це пов'язано з випереджаючим зростанням середніх зарплат в Україні, оскільки ціни на більшість наших щоденних продуктів харчування вже близькі, а то і вище, ніж за кордоном.

Купити набір з 19 продуктів в Україні обійдеться в €21,75 (706 грн), що дешевше, не тільки в Європі, але і в наших північних сусідів Білорусі та Росії. А ось у відсотках від зарплати ми поки ще поступаємося всім: середньостатистичний білорус витрачає на кошик зазначених товарів на €2,57 більше, ніж українець, але витрачає на одну покупку всього 7,2% від місячного заробітку, в той час як українець залишить за один умовний похід в магазин 9%. Найдорожче покупки обійдуться французу — понад €50, це в 2,3 рази більше, ніж у нас, але у Франції й заробітки більше наших в 11,2 рази.

Економісти ЕКД додають, що за 9 місяців розрив скоротився, так як на 1 липня 2017 року француз в перерахунку на євро заробляв більше українця в 12,7 рази. На жаль, стало більше продуктів, які у нас коштують дорожче, ніж за кордоном. Ще недавно у нас тільки молоко було дорожче, ніж в Польщі. А зараз цілий набір продуктів: хліб, борошно, рис, цукор і картопля в Польщі дешевше, ніж у нас. Крім того, українські ціни на молоко тепер вище, ніж в Угорщині, Іспанії та Білорусі на 15-25%. В Росії м’ясо курки на 10-20% дешевше, ніж у нас.

Джерело: agravery.com
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути