chrome firefox opera safari iexplorer

Микола Томенко: Уряд розпочав святкувати завершення АТО?

10 квітня 2018 о 15:40
argumentua.com

Газета “Голос України” опублікувала закон про реінтеграцію Донбасу 23 лютого 2018 року, згідно з яким в травні Україна завершує проведення Антитерористичної операції і розпочинає новий етап, який має назву «заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російської збройної агресії».

Нагадаємо, що саме на період проведення АТО Уряд під тиском суспільства суттєво зменшив видатки на закупівлю за бюджетні кошти меблів та техніки для чиновників. Як відомо, депутати вже давно забули про АТО, оскільки реально збільшили фінансування на своє утримання щонайменше в 3 рази ще до закону про реінтеграцію. Тепер, порівнюючи їх декларації, сума заробітної плати та виділених коштів на депутатську діяльність в середньому складає до 50 000 грн. в місяць, що в 3 рази перевищує суму утримання депутата на момент введення економії в період проведення АТО. Тому очевидно, що першою, хто почав «святкувати» завершення АТО, стала Верховна Рада, прийнявши відповідну постанову.

4 квітня 2018 року засоби масової інформації розмістили новину про те, що Кабінет Міністрів України на своєму засіданні вніс зміни до урядових постанов, які збільшують в рази граничні суми витрат на закупівлю за бюджетні кошти автомобілів, меблів та техніки для чиновників, а також передбачають стрімке зростання видатків на їх обслуговування.

Зміни стосуються Постанови КМУ №710 від 11.10.2016 «Про ефективне використання державних коштів» та до Постанови КМУ № 332 від 04.04.2001 «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету».

На даний час зазначені зміни на сайті Верховної Ради України не відображені, однак, на сайті Кабінету Міністрів України розміщено інформацію про те, що Міністр фінансів доповідав про внесення змін до вказаних постанов під час засідання Кабінету Міністрів України 04 квітня 2018 року (https://www.kmu.gov.ua/ua/meetings/zasidannya-kabinetu-ministriv-ukrayini-04-04-2018):

 

Вказаними змінами Уряд пропонує суттєво збільшити граничні суми витрат на утримання державних органів, а також установ та організацій, які утримуються за рахунок державного бюджету.

Так, на закупівлю легкових автомобілів гранична сума збільшена з 500 тисяч гривень до 1 млн. 200 тис. гривень. Якщо раніше автомобілі передбачались лише для членів Кабінету Міністрів України та Глави адміністрації Президента України, то тепер до вказаних посадовців додали Секретаря РНБО, голову Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, голову ЦВК та Рахункової палати.

Суттєво також зросла сума граничних витрат на закупівлю меблів:

 

А витрати на теле- і радіоапаратуру, відеотехніку для службових кабінетів виросли впятеро – з 5000 до 25000 гривень.

Крім того, скасовуються обмеження на купівлю автомобілів та форменого одягу. У висновку урядових експертів вказано, що «протягом тривалого часу діяли заборони на придбання автотранспортних засобів, форменого одягу, у зв’язку з чим формений одяг відповідних посадових осіб зношений і потребує заміни».

Витрати на обслуговування вищих посадових осіб Адміністрації президента, Кабміну та Верховної Ради зростають понад втроє – з 0,25 млн грн. до 0,90 млн грн. Тепер цю ж суму будуть витрачати і на керівників органів центральної влади, їх заступників, голів обласних держадміністрацій, Генеральної прокуратури, керівництво армії, вищих судових інстанцій та інших. Раніше витрати на ці категорії посадовців складали від 60 тис грн. до 0,30 млн грн.

Таким чином, по деяким категоріям чиновників затрати на їх обслуговування зростуть в 15 разів.

Проект урядової постанови був погоджений без жодних зауважень. Але навіть урядові експерти в своєму висновку вказали, що прийняття вказаних змін може призвести до збільшення видатків на утримання органів державної влади.

Найцікавіше, що дана постанова, про яку йдеться в ЗМІ та на сайті Кабінету міністрів досі засекречена.

Реалізовуючи проект “#Нашбюджет – під громадський контроль!”,  наша команда політичної партії Громадський рух «Рідна країна», не зважаючи на Закон «Про доступ до публічної інформації», не вперше зіштовхнулась з приховуванням інформації як влада витрачає бюджетні кошти. Сподіваємося, що не лише ми, а й медіа та громадськість залучаться до того, щоб розсекретити  урядову постанову стосовно видатків на утримання чиновників.

Тому мусимо констатувати, що поки громадяни України живуть в умовах війни, Уряд вже розпочав святкувати завершення АТО.

Микола Томенко

лідер політичної партії «Громадський рух «Рідна країна»

Розділи: Політика

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути