chrome firefox opera safari iexplorer

У Дніпрі знайшли затоплений середньовічний човен

18 червня 2018 о 11:01
uk.wikipedia.org

У гирлі Дніпра, яке розташоване в Хортицькому заповіднику, знайшли середньовічний корабель. 8 червня там же виявили затоплену турецьку галеру другої половини ХVII ст. Експедицію розпочали 7 червня.

Нова знахідка лежала на дні річки неподалік від уже відомої, повідомляють у спільноті підводних археологів Facebook

«Це був вузький човен до 4 метрів завширшки при довжині до 20 метрів. Дубовий, плоскодонний, з гострим вузьким носом, що закінчується витонченим косим штевнем. Ніс і корма збереглися краще», – повідомив керівник експедиції Дмитро Кобалія.

 
Автор: В'ячеслав Зайцев
Показали знахідки із другого знайденого човна поблизу Хортиці
Показали знахідки із другого знайденого човна поблизу Хортиці

Припускають, що судно побудували у XVI столітті.

«Фрагменти посуду, цвяхи і специфічні корабельні скоби без сумніву вказували на середньовічне походження. Обшивка кріпилася встик кованими цвяхами, для чого в дошках вирізалися спеціальні трикутні пази. Такі скоби є хорошим датуючим матеріалом і поширені на середньовічних пам'ятках Польщі, Литви та Німеччини», – зауважив фахівець.

Учені припускають, що наявність двох кораблів в одному місці може свідчити про одну історичну подію, наприклад битву запорожців з турками.

Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути