chrome firefox opera safari iexplorer

5 грудня 1931 року народився Григір Тютюнник

05 грудня 2018 о 07:17
ukrlib.com.ua

«І захотілося раптом, щоб коли помру, крізь прах мого серця проріс дубовий корінь, а з нього вимахав могутній дуб і щоб гілля його пішло на кілки — бити тупих і немічних серцем людей»…

Григір Тютюнник так любив людей, що аж ненавидів. Він любив їх  з усіма їхніми наївними хитрощами, простими образами, перестрахами, болями, що на тлі вселенських катаклізмів, може, й видаються мало чого вартими.

Але ж – Богові жоден наш біль не видається мізерним. Тільки, може, Він поблажливіший за оцього смертного, котрий написав якось: «Знати людину глибоко – страшно».

Ще: «Іноді я відчуваю людину, як рана – сіль». Неможливо навіть уявити, як із цим відчуванням жити, як його носити в собі. Часом воно виливається на папері , залишаючи на білому полотні  тих, хто відтак починає жити власним життям, через чиї зітхання, спів, і гнів, і плач інші люди, геть не знайомі з автором, плачуть, і сміються і – вчаться любити.

«Сердяться слабкі душі, сильні — ненавидять або прощають». Тютюнник прощав? Мабуть, так, але простити – не означає залишитися в одному світі з тими, кого слабша людина не простила би.

«Нема у світі болю сильнішого, ніж душевний  біль».Хто не зазнавав бодай раз у житті бажання будь-яким способом позбутися нестерпного душевного болю?

6 березня 1980 року Григір Тютюнник, найгеніальніший український новеліст, сам причинив за собою двері цього світу.

Переказують, що Григорова мама голосила над ним: «Ой правдочка ж ти моя…» 

Олена Бондаренко

 

   

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути