chrome firefox opera safari iexplorer

20 лютого: це цікаво знати

20 лютого 2019 о 00:06

У вбогого трохи є, в жебрака – нічого, понад міру – в багача, а досить – ні в кого.
Іван Величковський

У народі 20 лютого, в день пам’яті преподобного Луки Елландского, каялися в гріхах і намагалися робити тільки добрі справи. Аналізували власні думки і дії, думали про те, як стати краще, позбутися від недоліків.

За прикметами, якщо людина народилася 20 лютого, то зможе розуміти мову рослин.

На Луку господині випікали пироги з цибулевою начинкою і пригощали ними бідних. Також кілька пирогів 20 лютого виносили за поріг, – щоб померлих родичів погодувати. День вважався поминальним. Прийнято було ходити до церкви, молитися за покійних, відвідувати їхні могили.

Вірили в те, що на Луку можна приготувати найдієвіше лікарські зілля. Особливо це стосувалося настоїв, відварів і інших засобів на основі перстачу. Ця трава допомагала від різних хвороб. Квітки перстачу нагадують хрест, тому за нею закріпилася така слава.

Вважалося, що не варто жінкам носити плаття зеленого кольору та робити покупки, – це до неприємностей. Не можна грати весілля на Луку, – це поминальний день.

Раніше спостерігали за погодою цього дня: якщо полуденний вітер підніметься – чекай урожай ярових. Якщо сонце заходить красно – до холодного і вітряного літа. Хмари пливуть високо – до гарної погоди. Сині хмари пливуть – тепло несуть.

За церковним календарем 20 лютого вшановують преподобного Парфенія, єпископа Лампсакійського; преподобного Луку Елладського; 1003 мучеників Нікомидійських.

Іменинники 20 лютого:
Парфеній, Лука, Петро.

20 лютого народились:

1855 – Ганна Затиркевич-Карпинська – українська актриса, майстер характерних і комедійних образів. Ролі: Риндичиха («По ревізії» М. Кропивницького), Ганна («Безталанна» І. Карпенка-Карого), Лимериха («Лимерівна» Панаса Мирного).

1888 – Василь Барвінський – український композитор, піаніст, музикознавець, педагог, музичний критик, диригент.

1889 – Левко Ревуцький – український композитор, педагог, музичний і громадський діяч. Автор кантати-поеми «Хустина», «Ода пісні», «Зима», «Монологу Тараса Бульби».

1905 – Улас Самчук – український письменник, журналіст і публіцист, громадський діяч.
«Розбудова України і організація українського народу – ось основні гасла нашого часу. Не якісь старі порахунки, нікчемне амбіціонерське розбиття, не групова закукуріченість… І не отаманщина. А солідарна, творча будуюча і організуюча праця. Праця всього народу, праця кожної творчої одиниці.» (Улас Самчук)

1908 – Марія Пригара – українська письменниця, перекладачка. Авторка поетичних і прозових книжок для дітей: збірки оповідань за мотивами українських народних дум «Козак Голота», повісті «Михайлик – джура козацький», творів у 2-х томах та інше.

20 лютого відзначають:

  • День Героїв Небесної Сотні.
  • Всесвітній день соціальної справедливості.

Події 20 лютого:

1649 – Богдан Хмельницький почав переговори з поляками про визначення кордонів Запорізького війська.

1808 – російський імператор Олександр I оголосив про розрив дипломатичних зв’язків зі Швецією, що фактично означало початок російсько-шведської війни 1808–1809 років. У результаті цієї війни Росія завоювала Фінляндію, котра увійшла до складу імперії на правах Великого князівства.

1872 – у США запатентований електричний ліфт.

1877 – у Великому театрі в Москві відбулася прем’єра балету Петра Чайковського «Лебедине озеро».

Чи знаєте ви, що:

20 лютого 1962 – Джон Гленн першим з американців здійснив політ у космос – на космічному кораблі «Френдшип-7» він за 4 години 55 хвилин тричі облетів Землю. Політ «Френдшипа-7» виявився не зовсім вдалим: під час третього обльоту Землі почали відмовляти двигуни і обшивка корабля надмірно розігрілась – довелось перейти на ручний режим управління і приземлятись раніше наміченого терміну. У 1964 році Гленн зайнявся політикою, чотири рази підряд обирався до Сенату США, а 29 жовтня 1998 року 77-річний Джон Гленн на човнику «Діскавері» в якості спеціаліста-дослідника здійснив свій другий, на цей раз вже 9-денний, політ в космос і став найстарішою людиною, що побувала в космосі.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути