chrome firefox opera safari iexplorer

21 травня: це цікаво знати

21 травня 2020 о 00:08

За незалежність треба платити, за недержавність  ще більше.
Володимир Голобородько

За церковним календарем, 21 травня вшановують апостола і євангеліста Іоанна Богослова; преподобного Арсенія Великого; преподобних Арсенія Працелюбного і Пімена, постника, Києво-Печерських.

Іоанн Богослов був улюбленим учнем Христа. Написав Євангеліє від Іоанна, яке стало четвертим і доповнило прогалини, що існували у трьох попередніх євангелістів.

Окрім письменників, редакторів, видавців та книгорозповсюджувачів, своїм покровителем Іоанна Богослова вважають також продавці книжок та працівники паперової промисловості.

У народі святого називали Градобоєм і Пшеничником. Якщо 23 травня йде дощ – грибів буде багато. Була у цей день традиція – пекти пироги для пригощання мандрівників і бідних.

Згідно з традиціями, селяни в цей день сіяли пшеницю. Про це говорили: «Заганяй кобилицю і паші землю під пшеницю». При цьому звертали увагу на погодні прикмети: «Пшеницю сій, коли зацвіте черемха», «Не сій пшеницю раніше дубового листа».

Іменинники 21 травня:

Іван, Арсеній, Пимон.

21 травня народились:

1889 – Мирон Зарицький – український математик, професор Львівського державного університету, дійсний член Наукового Товариства ім. Т. Шевченка (з 1927 р.), фундатор української математичної культури.

1857 – Микола Пильчиков – український вчений-фізик, експериментатор, винахідник. Одним із перших розпочав вивчення радіоактивності, рентгенографії та радіоуправління, конструктор диференційного ареометра, термостата, сейсмографа.

1861 – Георгій Де-Метц – український фізик і методист, авторитет у галузі радіоактивності, укладач першого в Україні курсу методики викладання фізики в школах.

1903 – Роман Сельський – український живописець, педагог. Роботи: «Двері», «Палуба корабля», «Натюрморт із книжкою», «Корабль Ванда» та ін.

21 травня відзначають:

  • Всесвітній день культурної різноманітності в ім’я діалогу і розвитку.

Події 21 травня:

1831 – у Харкові побачив світ перший в Україні альманах – «Украинский альманах».

1842 – побачив світ перший том «Мертвих душ» – великої сатири Миколи Гоголя.

1859 – запущений годинник Біг-Бен в Лондоні.

1892 – у Києві пущений перший в Російській імперії електричний трамвай.

1904 – у Парижі заснована Міжнародна федерація футбольних асоціацій (ФІФА).

1918 – створено Всеукраїнську раду профспілок.

1919 – в Україні більшовики націоналізували всі річні та морські корабельні підприємства.

1921 – в Україні створили комісію з ліквідації неграмотності на чолі з Григорієм Петровським.

Чи знаєте ви, що:

Чіпси, які нині мають репутацію простонародної і нездорової їжі, спочатку були створені для вищого світу США.

Батьком чіпсів можна вважати залізничного магната та одного з легендарних американських мільйонерів Корнеліуса Вандербільта і кухара готелю в місті Саратога-Спрінгс Джорджа Крама (за одними джерелами – індіанця, за іншими – афроамериканця).

У 1853 р. Вандербільт наказав офіціантові віднести подану йому смажену картоплю, тому що вона була занадто товсто нарізана і погано просмажилася. Кухар Крам вирішив виправити ситуацію: він дуже тонко нарізав картоплю, обсмажив її у великій кількості олії до хрускоту і посолив. Вандербільт був у захваті та весь час перебування у готелі поїдав хрусткі картопляні скибочки. Таким чином, чіпси стали популярні серед американського бомонду і увійшли в меню фешенебельних ресторанів США.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути