chrome firefox opera safari iexplorer

27 травня: це цікаво знати

27 травня 2020 о 00:13

Білі каштани,
Світлі огні,
Де б не бував я, —
Любі мені.
Київські ночі,
Зустрічі в саду —
В серці, куди не піду.
Гори високі,
Синь дніпрова,
Молодість наша
Вічно жива.

Андрій Малишко

У народі 27 травня очікували як закінчення будь-яких холодів: «На Сидора (Ісидора) відійдуть усі сивери (холода)». Але якщо день видавався все-таки холодним, то варто було очікувати такого ж літа: «На Сидора сиверко (північний вітер), і все літо таке».

Зазвичай у цей день починали сіяли льон, висаджували огірки у відкритий ґрунт. Селяни звертали увагу на погоду: якщо день ясний і сонячний, значить буде хороший урожай огірків.

За церковним календарем 27 травня вшановують мученика Ісидора; блаженного Ісидора, Христа ради юродивого, Ростовського чудотворця; преподобного Микиту, затворника Києво­Печерського, єп. Новгородського; мученика Максима; преподобного Серапіона Синдоніта; святителя Леонтія, патріарха Єрусалимського, та Ярославську (Печерську) ікону Божої Матері.

Іменинники 27 травня:
Максим, Микита, Сидір, Леонтій.

27 травня народились:

1929 – Роман Іваничук – український письменник. Герой України. Автор романів «Манускрипт з вулиці Руської», «Вода з каменю», «Четвертий вимір», «Мальви» та ін. Лауреат Шевченківської премії.

1978 – Костянтин Могилко – військовий льотчик, підполковник ЗСУ. Відмовившись від катапультації, загинув, щоб відвести свій літак-розвідник Ан-30Б за межі м. Слов’янськ. Герой України.

Події 27 травня:

1753 – завершено будівництво Андріївської церкви в Києві.

1821 – заснована Миколаївська астрономічна обсерваторія.

2000 – відновлено Михайлівський Золотоверхий монастир у Києві.

Чи знаєте ви, що:

Про грошові забобони

Вважається, що в день зарплати не можна витрачати жодної гривні. Уся сума повинна переночувати вдома.

В Україні гарною прикметою вважалося тримати гроші у руці, коли вперше чуєш голос зозулі. При цьому варто було сказати: «Зозуля кує, в мене гроші є. Нехай так ведуться, щоб не знав, звідки й беруться». Вважалося, що це притягує нові гроші.

У росіян щасливою монетою вважався нерозмінний п’ятак, а в американців – перший зароблений долар. Німці і сьогодні вважають гарною прикметою тримати в кишені або в гаманці зігнуту або продірявлену монету.

У китайців грошовий амулет – три юані, з’єднані через дірочки червоною шовковою стрічечкою. Талісман і гроші варто час від часу ласкаво погладжувати і берегти.

А у Японії вірять, що знайдені гроші – річ небезпечна. Ніхто ніколи не підніме втрачений гаманець (хіба для того, щоб віднести в поліцейський відділок). Японці вважають, що за такий неочікуваний дарунок доля незабаром запитає дуже суворо, забравши щось набагато цінніше.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути