chrome firefox opera safari iexplorer

9 червня: це цікаво знати

09 червня 2020 о 00:07

Хто не воює проти лжі,
І терпить підлості чужі,
Заходить, наче осквернитель,
В святиню власної душі.
Дмитро Павличко

У народі є приказка: «На Федору не винось із хати сміття». У цей день не підмітали в домі і не мили підлоги, щоб не накликати біду. У минулі часи в цей день слідкували за мурахами: якщо навколо мурашника багато мурашок – на гарну погоду.

За церковним календарем 9 червня вшановують священномученика Ферапонта, єпископа Сардійського; знайдення мощей преподобного Нила Столобенського; преподобного Ферапонта; перенесення мощей святителів Київських: Кипріана, Фотія та Іону; праведника Іоана Руського, сповідника; мучеників Феодору, діву, і Дидима, воїна.

Іменинники 9 червня:
Федір, Фотій, Нил, Феодора.

9 червня народились:

1878 – Іван Мар’яненко (Петлішенко) – український актор, режисер, педагог. Автор книг «Минуле українського театру», «Сцена, актори, ролі».

1888 – Олександр Яната – український агроном і ботанік. Організатор та редактор «Українського ботанічного журналу», один із засновників заповідників у Конча-Заспі та Каневі.

1930 – Володимир Войцюк – український меценат, педагог. Працюючи двірником у США, майже всі свої заощадження виділяв на меценатство: на створення кінострічок «Голод-33», «Нескорений» та «Атентат – Осіннє вбивство у Мюнхені»; пам’ятників Т. Шевченку та І. Франку тощо.

1937 – Микола Гвоздь – бандурист і диригент. Керівник Національної Капели бандуристів України з 1978 р.

9 червня відзначають:

  • День працівників текстильної і легкої промисловості.
  • Міжнародний день друзів.
  •  

  • Шавуот.

Події 9 червня:

1866 – метеорит «Княгиня» упав на Закарпатті.
1847 – російський цар Микола I підписав вирок, за яким маляр і поет Тарас Шевченко віддавався в солдати.
1988 – стрибун із жердиною Сергій Бубка у Братиславі встановив світовий рекорд – 6,05 м.
1995 – у Сочі президенти Росії і України підписали договір про розділ Чорноморського флоту.

Чи знаєте ви, що:
Про друзів наших менших

Люди, що мають удома собаку, рідше страждають від підвищеного тиску. Це ще раз підтвердили вчені Нью-Йоркського університету. За спостереженнями спеціалістів, коли людина гладить собаку, у неї уповільнюється серцевий ритм, вирівнюється дихання і зменшується напруга в м’язах. Можливо, саме тому серед господарів собак, що перенесли інфаркт, одужує 94 відсотки.

Вчені стверджують, що собаки позитивно впливають на людей завдяки своїй енергії, виключно позитивної. Так вони влаштовані: у них дуже активно проходять всі процеси в організмі. І їм обов’язково треба спілкуватися з людиною, щоб було кому віддавати енергію. Крім того, в слині собак є лізоцим – фермент, що руйнує поверхню бактеріальних клітин. Сьогодні лізоцим випускається деякими фармацевтичними фірмами як лікарський антибактеріальний препарат.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути