chrome firefox opera safari iexplorer

9 січня 1854 народилася відома співачка Євгенія Ліньова

09 січня 2020 о 06:16
wikipedia.org

Фольклористка, камерна та оперна співачка (контральто), виконавиця народних пісень диригентка  народилася у м. Берестя (нині Брест, Білорусь), в родині викладача кадетського корпусу Едуарда фон Папріца та піаністки Анни Воган – учениці М.Глинки. 

Першу музичну освіту Євгенія отримала від матері. У 14 років диригувала гімназійним хором.

Майбутня співачка  навчалася вокалу в Петербурзькій та Віденській консерваторіях. У Відні, в концерті Оле Булля на Всесвітній виставці, відбувся дебют Євгенії  як виконавиці романсів П.Чайковського та М.Глинки. Потім почалися виступи на оперних сценах Відня, Парижа, Лондона, Будапешта. У 1882-83р.р. Є.фон Папріц – солістка московського Великого театру. 

У Москві Євгенія познайомилася з українським та російським письменником Григорієм Мачтетом. Молоді люди захопилися одне одним, ішло до заручин, аж раптом Мачтет оголосив про шлюб з небогою Г.Родзевича, видавця «Московського телеграфа».

Євгенія виїхала за кордон і невдовзі вийшла заміж за інженера О.Ліньова. У  1890—1896 рр. мешкала у Великій Британії та США. Створила у Штатах хор, з яким протягом 4-х років концертувала в Бостоні, Чикаго, Філадельфії. Репертуар складався з українських та російських пісень, творів Д.Бортнянського, хорів з опер П.Чайковського та М.Мусоргського.

1897р. Євгенія Ліньова вперше  в українській фольклористиці застосувала фонограф для запису пісень селян. Після неї це зробили  Леся Українка та Климентій Квітка.

У 1903 р. Євгенія Ліньова на Полтавщині записала 120 пісень. Серед них -  пісні та псалми від кобзаря М.Кравченка (псалом «Про Лазаря», балада «Брат сестру запродає», дума «Се на Чорнім морі» — зачин до думи «Про Марусю Богуславку» —  та інші), та від лірника С.Зюганя (псалми «Про Лазаря», «Про правду», духовний вірш «Страсті»).  Незабаром видала книгу «Досвід записування фонографом українських народних пісень. З музичної подорожі до Полтавської губернії 1903р.», до якої також внесла 18 багатоголосих пісень.

Микола Лисенко глибоко  шанував талант співачки й надсилав їй для виконання  українські пісні у власній обробці.  

Померла Є. Е. Ліньова 24 січня 1919 р. у Москві. До останніх днів свого життя викладала в Народній консерваторії, яку організувала 1906р.

 

Олена Бондаренко

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути