chrome firefox opera safari iexplorer

Чим загрожує «зайвий день календаря» — 29 лютого?

29 лютого 2020 о 00:15

Наявність у календарі 29 лютого — ознака високосного року, яка лякає людей певними забобонами, прикметами та неоднозначним ставленням до цієї дати.

Cаме лише слово «високосний» навіть упевнену в собі людину примусить задуматись. Відтоді, як людство перейшло на григоріанський календар, вважалося, що високосний рік не віщує нічого доброго.

Чи не головний народний забобон — у такий рік не варто розпочинати доленосних змін, а особливо укладати шлюби. «Високосний» шлюб, мовляв, нещасний.

Ніхто і не зважає на те, що саме у високосний рік було ухвалено Конституцію України, відбулася Помаранчева революція, Україна перейшла на свою національну валюту — гривню... Чим погано?

Думки більшості науковців давно розходяться з народними забобонами: лихі стереотипи про високосний рік вони не підтверджують.

А от лікарі і метеорологи не заперечують: у високосний рік частішають інфаркти, інсульти та онкологічні хвороби. Особливо не люблять цей рік гіпертоніки: стверджують, що болить голова, стрибає тиск і ниє серце.

Де ж ховається правда? Чи справді причиною людських нещасть є невеличке зміщення в календарі?

Святий Касьян «тверезіє»

29 лютого — саме цей день здавна вважається найбільш несприятливим, у народі його ще називають Касьянів день, день преподобного Касьяна Мученика.

Напевно, немає іншого святого, про якого ходило б стільки неприємних легенд. Вважається, що Касьян має недобру вдачу і відмовляється допомогти ближньому.

За переказами, якось святий відмовився допомогти чоловікові витягнути віз, що зав’яз у болоті, — побоявся забруднити свої ризи. І це не єдиний його гріх: за іншою народною версією, Касьян три роки п’є запоєм, а на четвертий, високосний — тверезіє.

Науковці ж не вбачають у 29 лютого нічого зловісного і заспокоюють: виникнення зайвого дня у календарі має логічне пояснення — Земля робить річний оберт навколо Сонця не за 365 днів, а за 365 «з гаком», і саме з цих «надлишків» за чотири роки набігає ціла доба. Проте таке пояснення нікого не тішить, і завдяки всього одному зайвому дню люди охрестили цілий рік як невдалий і дуже небезпечний.

Нумерологи і астрологи не заперечують — 29 лютого може стати нещасливим днем. Але не для всіх.

29 лютого народжуються екстраординарні люди

«Це справді незвичайні особистості!» — хором заявляють експерти. Як виявилось, народжені в цей «злощасний» день люди стають душею компанії, їхні слова можуть навіть стати пророчими, тому таким людям потрібно стежити за тим, що вони говорять, особливо ретельно.

«Узагалі, всі народжені 29 числа, а тим більше 29 лютого — дуже сильні особистості, — зазначає Людмила Савіна. — Вони все роблять двічі, навіть двічі одружуються!».

А ще в цей час народжується дуже багато двійнят. Доказом можуть стати навіть такі зіркові мами, як Дженіфер Лопес, Анджеліна Джолі, Джессіка Альба... Це справді підтверджують працівники пологових будинків. Іноді трапляються цікаві речі. Наприклад, одна норвезька сiм’я навiть потрапила у «Книгу рекордiв Гiннесса»: там троє дiтей з’явилися на свiт саме 29 лютого, до того ж у рiзнi роки!

День народження — раз у 4 роки?

Німецький професор Хайнріх Хемме винайшов «календар» святкування дня народження для тих, хто народився 29 лютого.

За словами вченого, ті, хто народився 29 лютого, можуть справляти день народження кожен рік, але день святкування залежить від години народження. Ті, хто народився в перші години після півночі, можуть відзначати день народження 28 лютого. Для тих, хто народився ближче до півночі 1 березня, краще відзначати день народження 1 березня.

Ті, хто народився в першій половині дня (від 6 ранку до 12 дня), перші два роки справляють день народження 28 лютого, а третій рік – 1 березня. Для тих, хто народився в другій половині дня (від 12 дня до 6 вечора), графік святкування наступний: перший рік – 28 лютого, а наступні два – 1 березня.

Згідно з даними пологових будинків, батьки часто намагаються записати народжених у високосний рік дітей або на 28 лютого, передостанній день зими (рідко), або, набагато частіше, на 1 березня, перший день весни. Мотивують це зазвичай тим, що дитина не повинна втрачати день народження.

У світі нині живе близько чотирьох мільйонів чоловік, чия дата народження офіційно зареєстрована на цей день. Це становить всього 0,069% населення Землі.

Ймовірність народитися 29 лютого у високосний рік дорівнює 1:1461 (0,068%) для Юліанського календаря або 0,066% для Григоріанського календаря.

«Ну що ж хочеш? Переступний!»

У народі вперто повторюють: нічого доброго в цьому немає. Цей забобон існує вже кілька десятиліть, а його коріння сягає ще в глибші віки.

«Якщо в когось у високосному році були якісь наміри, то намагалися здійснити їх до Пилипівки, тобто до 28 листопада. Та якщо батьки боялися, що дитина залишиться в дівках, то таки віддавали заміж і 29 лютого, але це вже в крайньому випадку, — розповідає співробітник Державного музею Івана Гончара (Київ) Галина Олійник. — У високосний рік взагалі старались не одружуватися. Усе переносилось на «звичайний» рік, а цей, нещасливий, у народі називався «переступним». Через нього треба було переступити, перечекати, доки він мине».

За словами пані Олійник, у минулі століття люди в цей рік не боялися нещасть, бо… заздалегідь були готові до неприємностей. Наприклад, якщо здіймалася сильна буря чи якась інша страшна негода, люди не дивувались. «Ну що ж хочеш? Переступний!» — казали вони.

Також, як розповідає етнолог, у високосний рік українці частіше молилися і постили, стараючись заслужити у Бога більше ласки. «Та якщо народжувалась у переступний рік дитина, батьки молилися, щоб Бог послав їй щасливу долю, адже немовля з’явилось у високосний», — каже Галина Олійник.

Весільний переполох

Та хоч що б казали, для молодят високосний рік був і є засторогою. Люди і досі бояться зв’язувати одне одного «путами Гіменея» в цей рік.

Цікаво, що такі забобони існують не тільки в Україні. Наприклад, у Швеції і Данії високосний рік — свято лише для нареченої, котра засиділася в дівках. За їхнім звичаєм, 29 лютого дівчина може сама зробити парубку пропозицію, а той у разі відмови зобов’язаний дати відступного.

Острах українців одружуватись у високосний підтвер­джує і статистика Міністерства юстиції України у різні високосні роки кількість одружень була набагато меншою, ніж у «звичайні» роки.

Серйозні прогнози про несерйозне

«Якщо порівнювати з іншими роками, то 2012 рік нічим не кращий і не гірший за інші. І те, що в рік Дракона пророкували кінець світу, цілковита маячня!», — говорить астролог Іван Круп'як в інтерв'ю «Українській правді. Життя».

Цей рік видасться напруженим в екологічному плані. 2012 року пануватиме стихія каламутної води і повітря. Не виключено, що світ може страждати наступного року від повеней, ураганів і землетрусів.

Все буде в підвищеному стані емоції, події Також не бракуватиме розчарувань. Таланити буде людям у сфері мистецтва, культури та творчим особистостям. Успіху добиватимуться люди, які нестимуть якісь починання в життя.

2012 рік пройде під числом «5» (2012 2+1+2=5). П'ятий за порядковістю знак зодіаку Лев.

Представникам влади потрібно бути дуже обачними. Не виключені в 2012 році і революційні процеси, адже рік Дракона почнеться з Марса — планета спонукатиме до боротьби і невдоволення".

«У цьому році все буде дуже швидко і блискавично змінюватись. Слід очікувати великі зрушення у сфері соціального захисту. Ситуації будуть виходити з-під контролю до остаточного вирішення питання», — прогнозує  астролог Доктор Нассік.

Багато таємного стане явним. Багато пережитків зникне і обов'язково прийде щось цілком нове в науці, енергетиці, транспорті, зв'язку, соціології і, безперечно, в езотериці. Створювати сім`ї, народжувати дітей і бути щасливими рік Дракона не заважає.

«Рідна країна»

За матеріалами «України молодої»

Розділи: Традиції

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути