chrome firefox opera safari iexplorer

17 травня – Всесвітній день вишиванки    

17 травня 2020 о 10:23
korupciya.com

Вперше День вишиванки запропонувала відзначати  у 2006 р. студентка Чернівецького національного університету імені Ю.Федьковича Леся Воронюк. А надихнув її на цю ідею своєю вишиванкою, яку вдягав на заняття, однокурсник — Ігор Житарюк. От Леся й закликала колег-студентів та декого з викладачів  одного дня всім прийти до вишу у вишиванках.  

Щороку  одного й того самого дня – у третій четвер травня – ставало дедалі більше  охочих  вийти  у вишиванках. Спочатку нова традиція поширювалася Україною, невдовзі її підтимали українці діаспори, а нині в багатьох країнах уже й місцеві мешканці долучилися.

Цього дня відбуваються кокнурси на кращу вишиванку  чи кращий знімок у вишиванці в мережі.

2015р. розпочалася акція «Подаруй вишиванку  захисникові», під час якої вишиванки були передані нашим бійцям, що воюють у Донбасі.  В акції  взяло участь майже 50 країн. 

Історія вишивки, вишивання і вишиванки в Україні дуже давня. Особливого ж, ба навіть сакрального значення набула  вишивка протягом останніх століть.  Дівчата готували собі придане роками,  складаючи до скрині власноруч вишиті рушники, сорочки, обруси. У дівчини з бідної родини налічувалося до 40 сорочок, а в багатійки – й за 100.

У вишивці мали велике значення і тканина, й нитки, і звичайно, орнамент. Для найстаровиннішої вишивки — білим по білому — нитки вибілювали протягом трьох років.

Вишиванка символізує красу, здоров’я, щастя, родинні любов і відданість, волю й саме життя. Вона оберігає своїх власницю чи власника від усього лихого.    

За візерунками та кольорами можна впізнати, звідки вишиванка.  Чорний колір переважає  в орнаменті Борщівських сорочок (Тернопілля); буковинська сорочка тішить око яскравими квітами; космацька – гарячими помаранчевими барвами; полтавська – узорами білим по білому.

17 грудня, на Варвари – свято вишивальниць. Цього дня годилося не працювати ні в хаті, ні в господі —  лише вишивати.

Нині нерідко можна побачити українських чоловіків у «європейському» костюмі та вишиванці.  Першим так став одягатися у позаминулому столітті Іван Франко – і заснував справжнісіньку моду.

У 1867 р. вийшов друком альбом українських вишивок. Європейські жінки були зачаровані  тією красою й почали використовувати  український орнамент у своєму одязі.

Д.Гальяно, Ж.-П.Готьє, Gucci, Valentino, Dolce & Gabbana, Стелла МакКартні  та інші знані у світі  модні доми і модельєри застосовують українську вишивку, створюючи свої колекції.

В  Україні також триває творення вишиванки: зберігаючи давні традиції, сучасні фахові майстрині та аматорки збагачують палітру кольорів, експериментують з кроєм.

На Різдво та Великдень, День Незалежності й День Прапора, родинне свято чи в неділю дедалі популярнішим стає вдягатись у вишиванку.

17 травня цього року  в багатьох містах України та світу відбудуться і хода у вишиванках, і різні конкурси.

«Голос Америки» підготував спеціальний проект «Українські вишиванки захоплюють світ», що пропонує зібрати якомога більше світлин українців з різних країн у вишиванках і на цій основі створити слайд-шоу.

Прикордонники на пунктах пропуску та в аеропортах даруватимуть буклети, присвячені Дню вишиванки.

О  21.00 в арт-сквері ім.Василя Сліпака – на розі Андріївського узвозу та вул.Боричів Тік -  має відбутися демонстрація повнометражного документального фільму про вишиванки «Спадок нації». Просто неба (аби лише не дощило). 

А в Мистецькому арсеналі  14 травня  вже відбулося  дійство до Дня вишиванки — під назвою «Українські амазонки». Закрите дипломатичне прийняття за участю наших керманичів та іноземних дипломатів.

Ми ж гулятимемо у своїх вишиванках відкрито, себто відіверто, радісно і з задоволенням. Приєднуйтеся!

Команда Громадського руху Миколи Томенка «Рідна країна»

Розділи: Традиції

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути