chrome firefox opera safari iexplorer

20 червня: це цікаво знати

20 червня 2020 о 00:04

Наша батьківщина благає допомоги красномовства, бо так багато її преславних подвигів поминається глибокою мовчанкою.
Феофан Прокопович

У дохристиянські часи у ніч з 19 на 20 червня наші предки відзначали Соботку, сучасний день Івана Купала.

Купальську ніч колись ще називали горобиною. Взагалі, під час літнього сонцестояння з 19 і аж до 26 червня всі ночі називають горобиними, бо вони є найкоротшими. Однак, зокрема, на Поліссі існує повір’я, що саме в Соботку сили зла у черговий раз воюють з силами добра. І тому, зазвичай, у горобину ніч дуже сильно гримить і блискає. І чим червоніше небо вранці, тим значнішою є перемога Архангелів, принаймні, так говорять старі люди. А ще саме в Соботку треба шукати цвіт папороті. Однак при цьому варто пам’ятати, що його оберігає сам лукавий і якщо той цвіт хтось колись і знаходив, свідчень після себе ця людина не залишала.

У народі святого Федота називали Врожайником. «Святий Федот тепло дає – жито в золото веде». Для наших пращурів погода цього дня мала велике значення: якщо вона тепла, ясна, то врожай буде хороший, зерно велике; якщо буде дощ – зерно буде погане. У минулі часи прислуховувались до лісу: перед грозою він притихає. Слідкували і за самим громом: якщо довго гримить – буде град.

За церковним календарем 20 червня вшановують мученика Феодота Анкирського; священномученика Маркеліана, папу Римського, і мучеників Клавдія, Кирина і Антоніна; священномученика Маркела, папу Римського, мучеників Сисинія і Киріака, дияконів, Смарагда, Ларгія, Апроніана, Сатурніна, Папія і Мавра, воїнів, і Крискентіана, мучениць Прискиллу, Лукину і Артемію, царівен; мучениць Калерію (Валерію), Киріакію і Марію в Кесарії Палестинській.

Іменинники 20 червня:

Марія, Богдан, Валерія, Зінаїда, Маркел.

20 червня народились:

1834 – Олександр Лазаревський – український історик, генеалог. Автор близько 450 праць і статей переважно з історії Лівобережної України – «Малоросійські посполиті селяни», «Павло Полуботок», «Полтавщина в 17 ст.».

1880 – Антон Думанський – вчений-хімік, один з основоположників колоїдної хімії. В 1904 році організував в Києві першу лабораторія колоїдної хімії, ввів у колоїдну хімію фізичні методи дослідження.

20 червня відзначають:

  • Всесвітній день біженців.

Події 20 червня в Україні:

1918 – у Києві почався Всеукраїнський церковний собор.

1919 – військова делегація Української Народної Республіки підписала з поляками мирний договір. Кордон між Польщею та УНР встановили за «лінією Дельвіга».

1933 – відкритий Біломорський-Балтійський канал імені Сталіна.

1942 – в окупованій республіці організували Український республіканський штаб партизанського руху.

1963 – США й СРСР підписали угоду про встановлення «гарячої лінії» зв’язку між урядами двох держав.

Чи знаєте ви що:

Найдовший музичний інструмент у світі. Це трембіта – конічна дерев’яна труба без бокових отворів. Її довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти – дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події.

Міст, що починається і закінчується на одному боці ріки. Якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині, то переконаєтеся, що вона розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї ріки. Він єдиний у світі тримається без усіляких підпор і спирається тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Троянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО.

Перша у світі трансплантація нирки. Це відбулося у 1933 році у Харкові. Здійснив операцію Ю.Ю.Вороний. Документальне підтвердження першого випадку трансплантації нирки було опубліковане у 1934 році в італійському журналі «Mіnervа Chіrurgіca». Операції вченого довели принципову можливість пересадки нирки хворому від донора і зробили значний внесок у розвиток сучасної трансплантації.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути