chrome firefox opera safari iexplorer

1 липня – 130 років від дня народження Юліана Налисника, одного з перших українських дипломатів

02 липня 2020 о 13:14

Військовий, дипломат, адвокат, громадський діяч, —  Юліан Налисник народився 1890р. в с.Красна (повіт Кросно, Лемківщина, нині територія Польщі).

 Його батько, Микола Налисник, протягом 35 років був управителем народної школи в рідному селі. Цю початкову школу й закінчив Юліан. Затим вступив до української гімназії в Перемишлі.  На канікули приїхав свідомим українцем. Тож батько – «старорусин», аби перевиховати сина,  віддав його до польської гімназії в Новому Санчі. Втім непокірний юнак її покинув і продовжив  навчання у 5 класі Львівської української академічної гімназії.  Закінчивши гімназію, вступив на правничий факультет Львівського університету.

Коли почалася Перша світова війна, Юліан у серпні 1914р. записався до війська Січових Стрільців. 30 вересня 1916р. під  Потуторами, неподалік Бережан, потрапив до російського полону. Був доправлений до Ялуторовська, що в Сибіру.

Наприкінці  1917р. Юліан Налисник втік із таборів. Дістався Києва. Почав працювати чиновником у міністерстві закордонних справ УНР. Коли міністр О.Шульгин організував посольство УНР у Болгарії, Ю.Налисник дістав призначення до Софії: у якості аташе  виконував доручення українського уряду в  Центральній Європі; редагував щомісячник  «Українсько-болгарський огляд» (болгарською мовою).

Після замирення Польщі з більшовицькою Росією Юліан Налисник повернувся до Галичини. Закінчив у Кракові правничі курси, зайнявся адвокатською практикою в Кросно, а 1931р. відкрив адвокатську контору в містечку Дукля. У рідному селі Красна створював Український народний дім і брав безпосередню участь у зведенні споруди Українського дому (попри спротив польської влади, розпочату справу завершив). Також організував товариство «Сільський господар».

На початку 1939р. староство Красної  угледіло в існуванні Українського дому «небезпеку польським інтересам» і передало його майно під оруду управителя початкової школи Ковальського. Адвокат Ю.Налисник оскаржив таке рішення у Найвищому адміністративному трибуналі у Варшаві. Суд мав розглядати справу восени. Та на заваді стала Друга світова.

 2 вересня 1939р. Юліана Налисника за українську громадську діяльність заарештували польські органи безпеки. Мали етапувати до відомого табору в Березі Картузькій. Але до цього не дійшло: поляки відступили з Кросно, і 7 вересня доктор Ю.Налисник вийшов на волю.

Під час німецької окупації Ю.Налисник працював у рідному краї, захищаючи як правник своїх земляків. Знайшлися «доброзичливці», котрі про цю його роботу писали доноси до гестапо. У червні 1942р., зокрема, надійшов донос, де йшлося про те, що адвокат співпрацює з УПА  та підбурює місцевих мешканців проти німців. Ю.Налисника заарештували й засудили до розстрілу. З допомогою дружини Наталі та друзів дивом врятувався. 

31 липня 1944р. Юліан Налисник дістався Зальцбурга (Австрія). Створив  Український Комітет, який опікувався втікачами з підрадянської України, допомагав їхній адаптації за кордоном.

У грудні 1949р. доктор Ю.Налисник переїхав з родиною до Нью-Йорка. Відновив діяльність Організації  Оборони Лемківщини (створена 1936р., припинила роботу під час Другої світової війни) та впродовж 10 років її очолював.  ООЛ надавала різнобічну допомогу новоприбулим  емігрантам з Лемківщини. Також доктор Налисник входив до складу Головної ради Братства УСС, правління «Товариства українських правників».

Помер 22 квітня 1960р. в Нью-Йорку.

Ю.М.Налисник залишив цінні щоденникові записи та спогади: «Перше міністерство закордонних справ України та перше посольство України в Болгарії»; «Робота не пішла намарне: перше посольство УНР у Болгарії». 

Підготувала Олена Бондаренко,

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути