chrome firefox opera safari iexplorer

22 липня 1902 року народився видатний український художник Петро Холодний (молодший)

22 липня 2020 о 11:50
uk.wikipedia.org

«Кожен маляр, який позбудеться чужих впливів                                                                        і творитиме своє, виявить свою національну суть».

Петро Холодний 

Його називають одним із найвизначніших українських  майстрів образотворчого мистецтва ХХ століття. Вітражі та мозаїки авторства Петра Холодного викликають захват і зачаровують. Його ікони та картини прагнуть мати у себе найвідоміші колекціонери.

Майбутній художник народився у Києві, в сім’ї  вченого і державного діяча Петра Івановича Холодного, який був директором однієї з кращих київських шкіл, викладав фізику в Політехніці, за часів Центральної Ради, Гетьманату і Директорії працював заступником міністра народної освіти, а коли Київ захопили більшовики, емігрував з родиною за кордон.

Петро Іванович дуже добре малював і свій хист передав синові.

 Петро — молодший закінчив школу, яку очолював його батько й де викладали  відомі в українському середовищі педагоги і громадські діячі – Софія Русова, Прокопович, Пахоревський.

17-річним Петро Холодний вступив до армії УНР.   

Виїхавши за кордон, Петро отримав чудову мистецьку освіту в  Празькій Українській Студії Пластичного Мистецтва та в Академії образотворчих мистецтв у Варшаві. Вдосконалюючи майстерність, подорожував Італією та Францією.  Повернувшись до Варшави, викладав рисунок ті техніку темпери в Академії; ілюстрував альманах «Сонцецвіт».

Узяв шлюб із відомою поетесою й перекладачкою, красунею Наталею Лівицькою – тією, в кого був закоханий і кому присвячував вірші Євген Маланюк. У подружжя народилася донька Леоніда.

П.Холодний брав  участь у багатьох виставках, що відбувались у Львові й Варшаві, Берліні й Будапешті, Брюсселі та швейцарському  Раперсвілі.  

По Другій світовій війні мешкав у Німеччині. 1950р. з родиною переїхав до США. 

 Помер П.П.Холодний 1990р. в  Ґлен Спей -  українському поселенні неподалік від Нью-Йорка.

Один з онуків митця, Андрій Харина, також став відомим художником.

Петро Холодний (молодший) насамперед відомий як творець дивовижної краси іконостасів. Серед них — іконостас української католицької церкви в Лурді (Франція); іконостас, а також вітражі та мозаїки в церквах св. Андрія, св. Івана Хрестителя та інших храмах штату Нью-Джерсі; у  церкві св. Юрія в Нью-Йорку.  

Був Петро Холодний і талановитим майстром краєвиду, і блискучим книжковим графіком, й автором чудових екслібрисів. 

За творчою манерою митця нерідко порівнюють із художниками школи Михайла Бойчука – йому не чужі впливи надсучасних тоді течій (кубізму, конструктивізму). Новітні течії він талановито поєднував із українськими традиціями малярства.

 На персональні виставки художника у  Нью-Йорку, Філадельфії, Чикаго збиралися величезні натовпи. До 80-ліття майстра (1977р.) у Нью-Йорку відкрилася велика ретроспективна виставка робіт П.Холодного.    

Про його роботи відомий мистецтвознавець В. Міяковський писав: «Кожна його картина — це твір великого митця. Кожна картина живе окремо. Картини не утворюють мистецького комплексу. Кожна картина геніальна».

Дуже багато картин П.Холодного перебувають у приватних колекціях. Раритетними стали його різдвяні та великодні поштівки.

А головне – люди в багатьох куточках світу моляться до ікон його пензля, тішаться їхньою красою і світлішають душею.

Підготувала Олена Бондаренко,

 Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»  

17 квітня

Інші дати
Григорій Давиденко
1921 – льотчик, учасник Другої світової війни, Герой Радянського Союзу. Здійснив 215 бойових вильотів, провів 13 повітряних боїв.
Розгорнути
Народився Микита Хрущов
(1894, с. Калинівка, Росія - 1971) – радянський державний діяч, керівник Комуністичної партії УРСР (1938 – 1947), перший секретар КПРС (1953—1964).
Цвіте терен, цвіте терен, А цвіт опадає. Хто в любові не знається - Той горя не знає. (Українська народна пісня)
Розгорнути