chrome firefox opera safari iexplorer

Українки, що народилися 2 липня

02 липня 2020 о 06:13
leosouvenir.com.ua

Цих жінок об’єднують день їхнього народження — 2 липня,   спільна Батьківщина – Україна, а ще — талант. У різних царинах, проте  справжній, який дозволяє сказати, що вони є окрасою української науки, писемності, образотворення.

Марфа Бондаренко, українська народна поетеса, народилася 1892р. в с. Орлова Балка (нині с. Петрове Знам’янського району на   Кіровоградщині), в бідній селянській родині.

З дитинства поневірялася в наймах. Освіти не отримала.

Грамоти навчилася самотужки. Вірші почала складати в дитинстві.  Якось батько знайшов благенькі аркушики, списані дитячою рукою, і спалив їх, а юну авторку добряче побив. Відтоді тривалий час дівчина писала крадькома.

Від  1913 р. М.Бондаренко мешкала в Полтаві, де і закінчила свій життєвий шлях  3 листопада 1970р.

1934 р. перші вірші поетеси-аматорки з’явились у полтавській пресі. В Полтаві Марфа Бондаренко створила чимало віршів, які увійшли до альманахів, збірок «Степові квіти», «Добрий ранок», «Вінок полтавських квіток» та інших, а також тексти пісень, що їх  взяли до свого репертуару  місцеві виконавці.

Незважаючи на слабке здоров’я, Марфа Сидорівна брала активну участь у громадському житті. Збирала українські народні пісні, прислів’я, приказки.

1957 р. вийшла друком збірка її поезій «Життя наше золоте». Чимало творів народної поетеси надруковано у фольклорних та літературних збірках.

Ольга Олійник, талановитий математик, народилася 1925 р. в с.Матусів  Шполянського району Черкаської області, в родині економіста.

Шкільні роки Ольги минули у Смілі.

 На початку Другої світової війни родина Олійників була евакуйована до Пермі (Росія). Тут Ольга закінчила середню школу і вступила на фізико-математичний факультет місцевого університету. Водночас відвідувала семінари професорки Московського університету С.Яновської, з якою разом і переїхала до Москви. 

1947р. з відзнакою закінчила механіко-математичний факультет університету ім. М. Ломоносова.  В університеті працювала протягом усього свого подальшого життя. Під впливом академіка І.Петровського обрала сферою своїх наукових зацікавлень диференціальні рівняння в застосуванні до нестаціонарної фільтрації рідин і газів у пористих середовищах.

1973р. ініціювала створення семінару І.Петровського, а від 1978р. керувала щорічними спільними засіданнями семінару та Московського математичного товариства.

Ольга Олійник та Іван Петровський заснували одну з провідних  наукових шкіл — «Асимптотичні методи розв'язання диференціальних рівнянь».

О.А.Олійник – перша жінка в тодішньому Союзі, яка здобула ступінь доктора фізико-математичних наук у 29 років.

1955р. стала професором, академіком. Працювала в Московському університеті та Математичному інституті імені Стєклова.

У 1954—2001 р.р. О.Олійник була членом Правління   «Московського математичного товариства», головним редактором галузевого журналу цього Товариства. 

У її доробку – понад 359 статей і публікацій. Підготувала 58 кaндидaтів та 14 докторів фізико-математичних наук.

 Ольга Олійник виступала з лекціями та доповідями у Великій Британії, Франції, США, Італії, Німеччині, Японії, Швеції.

Померла О.А.Олійник 13 жовтня 2001р. Похована на Троєкуровському цвинтарі в Москві.

 Наталiя Вергун, українська художниця, народилася 80 років тому (2 липня 1938р.) в Охтирці на Сумщині, в родині відомого українського поета Івана Виргана (справжнє прізвище –Вергун).

Батько Наталії був репресований, що певним чином наклало відбиток і на її долю.

1968р. Наталія закінчила Ленінградський інститут живопису, скульптури та архітектури ім. І. Рєпіна.   

Від 1997р. — народний художник України. 

Найвідоміші цикли робіт художниці: «Поетична Україна», «Пори року», а також полотна «Автопортрет з батьком»,  «Вечеря хліборобів».

Підготувала Олена Бондаренко, 

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути