chrome firefox opera safari iexplorer

З нагоди дня пам`яті Григоровича-Барського про Київ 18 століття українського бароко

10 вересня 2020 о 13:38
wikipedia.org

Сьогодні вшановуємо найвидатнішого архітектора українського бароко Івана Григоровича-Барського (1713—1791).
Мова йде про людину, яка від 1748 року була зодчим Київського магістрату, фактично архітектором міста у сучасному розумінні. А вже в наступному році починає впорядковувати систему водопостачання на Подолі й будує фонтан “Феліціал”, нині “Самсон”. Найбільше об`єктів збудовано або реставровано
Григоровичем-Барським саме на Подолі:
в 1766-69 рр. – споруджено Покровську церкву

zeft.in.ua


в 1772-75 рр.- збудовано церкву Миколи Набережного.

kyiv-heritage-guide.com


в 1778 р.- за його проектом збудовано будівлю так званої “Старої бурси” – гуртожитку при Києво-Могилянській академії.

mapio.net


в 1781 р. реконструйовано дзвіницю церкви Миколи Доброго.

ru.wikipedia.org

І ще десятки різноманітних споруд лише на Подолі.

Отож, для збереження українського архітектурного стилю Києва історично обґрунтована реставрація об`єктів, зокрема 18 століття надзвичайно важлива.

Проте, недавня реставрація, точніше різнокольорове розмальовування фонтану “Самсона” точно жодного відношення до стилю часів Григоровича-Барського не має! Зверніть увагу для розуміння на кольори Свято-Покровської Подільської церкви за проектом Грироговича-Барського, яка знаходиться за кількасот метрів від фонтана. Зате дружня до влади фірма із статутним фондом у 5 тисяч грн і боргом у 14 млн грн швидко використала 2.5 млн. бюджетних гривень. Експерти порахували, що міська влада завищила проект реставрації в 10 разів!

Загалом реставраційні роботи в Києві в останні роки – це чистої води заробітчанство та історико-архітектурне дилетантство. То якісь химери на в`їздах до Києва майже на 5 мільйонів, то гонитва за найбільшими фонтанами, тощо.

Принагідно нагадаю про ще одну біду фахової реставрації в Україні – ліквідацію Урядом Яценюка спеціальності архітектора-реставратора. Це в країні, де офіційно зареєстровано нерухомих пам`яток культурної спадщини близько 150 тисяч!
Тому нині в Києві та й загалом в Україні реставрацією керують забудовники і чиновники, а не архітектори-реставратори та історики!
І навіщо їм той Григорович-Барський та українське бароко!

Микола Томенко

Лідер Громадського руху «Рідна країна»

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути