chrome firefox opera safari iexplorer

29 грудня: це цікаво знати

29 грудня 2020 о 08:36

Ще якихось  два дні – й на порозі Новий рік.

Нині відзначаємо Аггея (Огія).В народі кажуть: Миколай Чудотворець землю сніжком засипав, Спиридон Сонцеворот – сонечком осяяв, Огій-пророк  інеєм припорошив.

Огій – один з останніх пророків Старого Заповіту – пророкував у 520р. до нашої ери.  Про нього нині мало що відомо. Ніби зовсім юним Огій прийшов до Юдеї з Вавилона,  передбачив повернення свого народу з полону юдейського, помер і був похований  у Єрусалимі.

Зате в народі про Огія говорять, що він добрий, але якщо розсердиться – такого холоду напустить, і то аж до Водохреща – тільки тримайся!

Огій опікується чистотою людських душ, напучує людину на праведний шлях і гідні вчинки, винагороджує за працелюбність і незлобивість.

У ніч на Огія за давніх часів палили багаття й кидали до них виліплених зі снігу чоловічків. Якщо вогонь згасав швидко, від різдва до Водохреща буде сонячно й погідно.

На Огія вгадували, якою буде весна: мовляв, який Огій – такий і квітень. Якщо сильний вітер намітає сніг під тини – літо буде неврожайне. Якщо мороз шибки розмалював – зимно буде ще двадцять днів. А якщо на Огія хвища-негода – решта зими буде люта. А от коли все довкола присипане іскристим інеєм -  всі святочні дні будуть теплими.

Якщо ж у вас виникне бажання пораювати на канапі з чашкою чаю, а до того — трішки вільного часу між  святковими клопотами, —  спробуйте взяти до рук одну з «книжок грудня».

Гіларі Мантел. «Вулфголл». Це перша частина історичної трилогії, присвяченої життю й діяльності Томаса Кромвеля — політика-реформатора, письменника і мандрівника, мецената і королівського радника. Відома англійська письменниця, двічі лауреатка Букерівської премії створила захоплюючий образ  юного Кромвеля.

Сергій Бут. «Аляска». Гостросюжетний детективний трилер. «Аляска» ‒ спецвідділення у психіатричній лікарні для буйних хворих, у якомусь українському місті на березі моря. Тут відбуваються неймовірні події, виринають назовні незбагненні таємниці, і все – на тлі гонитви, ловитви, крові та... журналістських розслідувань.

Ольга Мельник. «Ship life. Сім місяців добровільного рабства»  Пригодницький азарт і прагнення змін спонукали авторку найнятися попрацювати на круїзному лайнері.    Балтія, Середземномор’я, Атлантика, Кариби… погляд у безмежну морську далечінь із замкненого простору розкішного лайнера…

Іменинники 29 грудня: Олександр, Аркадій, Володимир, Ілля, Макар, Марина, Микола, Павло, Петро, Софія.

29 грудня народилися: 1876 -  Микола Стражеско, академік, терапевт-клініцист. Його ім’я носить Інститут кардіології НАН України.

1891 – Володимир Симиренко, український вчений-селекціонер, помолог. Першим у світовій практиці запровадив в Україні державне сортовивчення  плодових культур, створив цілу мережу сортовипробувальних станцій.

 

Розділи: Суспільство

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути