chrome firefox opera safari iexplorer

Як правильно відсвяткувати Різдво: питання — відповіді

06 січня 2021 о 11:00

Православні та греко-католики готуються до зустрічі Різдва Христового

-Що ви можете сказати з приводу духовного посту?

Попереду — Різдвяний святвечір, богослужіння, кутя, колядки, привітання. Але на жаль — сучасна людина, відірвана від свого коріння, має досить поверхневе уявлення про суть свята і справжньої підготовки до нього.
Про церковні та народні особливості святкування Різдва  поговорили з протоієреєм Української Православної церкви Георгієм (Коваленко) і православним християнином, жителем села на Тернопільщині, етнографом Степаном Федоровичем.
Протоієрей Георгій (Коваленко): Сьогодні і завтра буду слухати колядки
-В Чому полягає підготовка християнина до зустрічі Різдва Христового?
-Сьогодні — Навечір'я Різдва, Різдвяний святвечір. Сьогодні день строгого посту. Традиційно ми не споживаємо їжу до появи першої зірки на небі.

-Тобто Не можна їсти взагалі нічого?

-Я думаю, що сьогоднішній день — це день не стільки посту, скільки підготовки до Різдва. І сьогоднішнє пощение пов'язано, швидше, зі сповіддю. Ми іноді забуваємо, що Різдво — це День народження, День народження Богонемовляти. І саме Він готує для нас святковий стіл. Найголовніше на Богослужінні Різдва — це наше причастя. Щоб підготуватися до причастя, напередодні ми постимо, і сповідаємося — щоб стати учасниками цієї святкової Трапези Господньої.

А вже після цього починається саме улюблене людьми — коли свято розливається на вулиці, заходить до хати. Різдво — це приклад свята, коли церковне, богослужбові, піднесене поєднується з народним, традиційним, вуличним. Традиція вертепів і колядок — це чудова народна традиція. У ці дні всі ми будемо слухати колядки в різному виконанні.

Вчора в свій телефон я закачав колядки, і буду їх слухати, починаючи з сьогоднішнього дня. Сьогодні будуть хорові колядки, а з завтрашнього дня — все що завгодно: і Smokie, і Френк Сінатра, Елвіс Преслі, і Руслана, і ВВ. Практично у всіх знаменитостей в кожному музичному напрямку можна знайти різдвяні альбоми. Це теж певна традиція, яка повинна повернутися до нас. Не всі слухають хорову музику, але всі з задоволенням слухають «Тиха ніч», «Добрий вечір тобі», чи той же «Щедрик».

-Як ви ставитеся до ідеї святкування Різдва та Воскресіння Христового усіма християнами світу в один день?

-Я тільки за те, щоб християни всього світу святкували Різдво та Воскресіння Христове в один день. Але мені здається, що навіть у цьому нинішньому поділу є певний сенс. Ми, християни, по суті, Новий рік святкуємо не 1-го і не 14-го, а на Різдво — Новий рік від Різдва Христового. Більше того, те, що ми його святкуємо 25-го і 7-го, має нагадати нам, що головне не в числі, а в події. І те, що, як кажуть, і рік не той — це ні в якому разі не повинно нас обескураживать і збивати з пантелику. Тому що сенс — у святкуванні Різдва. І саме в цьому сенсі ми вітаємо тих, хто святкує за старим стилем, 25-го, і будемо радіти і святкувати в той день, який прийнятий в нашій традиції.

СТЕПАН ФЕДОРОВИЧ: Ми не могли приготувати 12 страв — ми готували кілька, а інші малювали

Я пам'ятаю, як наша родина святкувала Різдво на початку 1950-х. Були важкі часи. До 5 січня намагалися зробити всю домашню роботу — так, щоб у свята можна було відпочивати. Заготовляли дрова, корм для худоби. Крім того, заготовляли продукти на 6 число.

6 січня вранці починалася робота на кухні для святкового столу. Вранці всіх дітей змушували ретельно перебирати пшеницю для куті. Потрібно було приготувати 12 страв, але тоді у нас не було такої можливості. Ми готували кілька страв, а решта просто малювали на папері.

Але кутя була обов'язково. Зараз у кутю додають всі мислимі і немислимі екзотичні фрукти. А тоді такої куті не було — це була просто підсолоджена перебранная пшеничка з маком. Іноді замість пшениці використовували сочевицю. Якщо в будинку були волоські горішки, їх теж додавали. Ізюму в такий куті не було — його просто не було за що купити.

Інші страви для святкового столу — квашена капуста, вареники з картоплею, гриби, квасоля та інші страви, але обов'язково варені, а не печені. Пиріжки йшли окремо.

Все це готувалось до 17 годин.

Близько 16 годин в хату заносили дідуха робили простий вертеп. На лави, на столі і навіть на підлогу стелили солому. Лавки  накривали соломою тканинною доріжкою, стіл накривали обрусом — дуже цінною скатертиною з конопляного полотна, вишиту по краях.

Потім до церкви йшли молоді дівчата і хлопці, тому що після цього вони будуть грішити. А старші залишалися в будинку — батько мав пригостити всю худобу і чекати першу зірку. Як тільки зірка зійшла, всі сідають за стіл. При цьому на столі стояла тільки одна велика миска — не окремі тарілочки для кожного. В ній були всі страви. Всі члени сім'ї їли з неї — кожен своєю дерев'яною ложкою. Причому у батька була найбільша ложка.

Першу страву, з якої починалося святкування — це кутя. Але обов'язково потрібно було спробувати кожне блюдо. Після цього всі читали вголос молитву «Отче наш», а після цього — хто вміє, а хто ні — співали колядки.

Коли закінчували колядувати в будинку, збирали всі ложки, крім двох — батька і матері. Стіл не забирався — їжа залишалася на всю ніч для наших предків.

Потім з дозволу батьків діти йшли колядувати по сусідам — до тих, хто нас поважає, до тих, кого ми поважаємо. Мова не йшла про те, щоб заробити гроші. Такої, як «Дайте дядьку п'ятака», у нас не було. У нас все було дуже пристойно, дуже доброзичливо, дуже духовно.

На другий день, 7 січня, зранку, священик давав дозвіл на святкування. Починалися вертепи (пересувні лялькові театри — Ред.), їх було дуже багато.

Джерело: ukr.media
Розділи: Традиції

24 грудня

Інші дати
День працівників архівних установ
Свято встановлено в Україні «…враховуючи значний внесок архівних установ України у розвиток вітчизняної науки і культури, інші сфери життя суспільства, необхідність подальшого вдосконалення архівної справи та на підтримку ініціативи працівників архівних установ…» згідно з Указом Президента України «Про День працівників архівних установ» від 30 жовтня 1998 року № 1200/98.
Розгорнути
Народився Спиридон Черкасенко
(1876, м. Новий Буг Миколаївської обл. - 1940)  - письменник, педагог, журналіст, освітньо-культурний діяч. Автор п'єс, історичних романів, оповідань, віршованої трагендії "Коли народ мовчить" та історичної драми "Северин Наливайко". Деякі його вірші покладені на музику та стали народними піснями.
Розгорнути
Народився Костянтин Данькевич
(1905, м.Одеса – 1984) – український композитор, піаніст, педагог. Автор балету «Лілея», опер «Трагедійна ніч», «Боглан Хмельницький», «Назар Стодоля», музики до театральних вистав та кінофільмів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Чорновіл
(1937, с.Єрки, Черкаська область – 1999) – літературний критик, публіцист, політичний діяч. Герой України.
«Однак шани заслуговує тільки той, хто шанує самого себе... Бо Україна починається з тебе.» (Вячеслав Чорновіл)
Розгорнути