chrome firefox opera safari iexplorer

Українцям пропонують об'єднати Різдво з Новим роком

12 січня 2012 о 10:24

Протодіакон РПЦ Андрій Кураєв запропонував святкувати Різдво 31 грудня, а Новий рік — 1 січня.  

«По якому б з нинішніх церковних календарів не святкували християни Різдво, все одно виходить абсурд. Якщо Різдво Христове — 25 грудня, то чому ж рік, рахований від Його Різдва, починається лише через тиждень? Якщо ж Різдво Христове — 7 січня, то чому нові „літа від Різдва Христового“ починається за тиждень до нього?», — написав Кураєв у своєму блозі.

За його словами, канонів, які забороняли б православним зрушувати святкування Різдва, немає (канони говорять лише про час святкування Пасхи). Одного разу Церква дату Різдва вже вольовим чином міняла — в середині 4 століття. Літургійних наслідків і перестроювань в календарі теж така зміна майже не принесе, зауважив Кураєв.

Навіть свято Хрещення Господня може залишитися на колишньому місці, бо час хрещення Христа ніяк не пов'язаний з часом його народження (він хрестився у віці 30 років). «Біблійних вказівок на час Різдва немає (за непрямими ознаками можна обчислити лише середину зими, але не точніше).

Ранньохристиянських свідоцтв про ту чи іншу дату Різдва також немає — з тієї причини, що перші покоління християн жили Великоднем (і до цих пір дні пам'яті святих — це дні їх відходу у Вічність, а не дні народження їх для земного життя)», — пише протодиякон у блозі. У зв'язку з цим представник РПЦ запропонував святкувати Різдво 31 грудня, а Новий рік — 1 грудня, щоб літочислення починалося саме від Різдва Христового.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути