chrome firefox opera safari iexplorer

22 лютого 1880 року народився Осип Турянський – український письменник і педагог

22 лютого 2021 о 07:04

Осип Васильович Турянський народився в селі Оглядів на Львіщині, в родині теслі. Був найстаршим з-поміж вісьмох дітей. Отримав перші знання у сільського вчителя, з його ж допомогою вступив до Львівської української гімназії.  Аби навчатися і трохи допомагати родині, що тяжко бідувала, Осип заробляв репетиторством.

1907р. Турянський закінчив філософський факультет Віденського університету. Невдовзі захистив докторську дисертацію, отримав науковий ступінь доктора філософії. Працював учителем у середніх школах Галичини.

1908 рік став дебютним для Турянського як письменника: в альманаху віденської «Січі» вийшли друком новели  «Курка», «Ей, коб були мене вчили», «Де монце?».

Від 1910р. викладав українську мову та літературу в Перемишлянській гімназії. Тоді ж узяв шлюб із донькою  депутата Віденського парламенту — Стефанією, за якийся час у подружжя народився син.

Восени 1914р. Осипа Турянського мобілізували до австрійської армії й доправили на фронт, до  Сербії. За рік опинився у сербському полоні, перебував у таборі для інтернованих на італійському острові Ельба.

Про своє перебування в полоні написав 1917р. повість-поему «Поза межами болю», яка являла собою талановитий  зразок модерної української літератури й стала помітним явищем у тодішньому культурному  житті.

Повернувшись до Австрії, викладав право у Віденському університеті, займався в Галичині видавничою та педагогічною  діяльністю.

Від 1923р. О.В.Турянський працював директором Яворівської, Дрогобицької, Рогатинської гімназій, там-таки викладав німецьку, французьку мови, латину.  Перекладав твори світової класики.

Письменник помер 28 березня 1933р. року у Львові. За життя його творчість не була широко відомою, лише через 50 років була широко оприлюднена і гідно поцінована.

Серед найвідоміших творів Осипа Турянського (псевдонім Іван Думка) – вже названа   повість-поема «Поза межами болю», повісті «Дума пралісу»  та  «Син землі», збірка оповідань «Боротьба за великість», комедія «Раби».

Олена Бондаренко, Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути