chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні 30 квітня: це цікаво знати

30 квітня 2021 о 07:19

На 30 квітня 2021 року припадає Страсна п'ятниця перед Великоднем — це найбільш скорботний день в році для всіх християн. У цей день віряни згадують найстрашнішу подію з життя Христа — його страту на хресті. 

День отримав свою назву від виразу Страсті Христові. Своєю смертю Христос спокутував всі людські гріхи. Через три дні після розп'яття він воскрес, про що згадується на Великдень.

Цього дня дотримуються особливо суворого посту, проводячи його у скорботі за долею Христа, тому розважальні заходи не рекомендуються. 

У народі 30 квітня – день Зосима і Саватія, які вважаються у селян заступниками бджіл і пасічників. До цього часу уже і береза, і вільха розпускаються. Якщо береза перед вільхою лист розпустила, то чекали сухого літа, а якщо вільха перед березою, то пророкували мокре літо. З 30 квітня по 5 травня можна почути перше кування зозулі.

За церковним календарем 30 квітня вшановують священномученика Симеона, єпископа Персидського, і з ним мучеників Авделая і Ананія, пресвітерів; преподобних Акакія, єпископа Мелітинського, і Зосима, ігумена Соловецького; знайдення мощей преподобного Олександра Свірського; мученика Адріана; святителя Агапіта, папу Римського.

Іменинники 30 квітня:
Семен, Андрій, Олександр, Акакій, Ананій.

30 квітня народились:

1848 – Олександра Єфименко – український історик, етнограф. Перша жінка – доктор історії в Російській імперії. Автор праці «Історія українського народу».

1885 – Олександр Федоровський – український геолог, палеонтолог, археолог.

1932 – Василь Шевчук – український письменник, автор поетичних збірок, повістей, історичних романів, дилогії про Тараса Шевченка «Син волі», переспіву «Слова про Ігорів похід».

30 квітня відзначають:

  • День прикордонника.
  • Міжнародний день джазу.

Джаз як міфологія

Музика-легенда. Музика, сплетена з сонячних сплесків, вечірніх вогнів великого міста, сліз і пристрасті, задуми і сміху. Музика, без якої неможливо уявити нинішнє життя і яка залишиться назавжди, попри модні течії та скороминущі вподобання.

У листопаді 2011 р. сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО оголосила 30 квітня Міжнародним днем джазу – «…з урахуванням високого ступеня культури, спільної спадщини та унікального колориту, більшої інформованості міжнародної спільноти про педагогічну роль джазу як однієї з сил, яка  сприяє зміцненню миру і взаєморозумінню, єдності і культурного діалогу між людьми, суспільними групами і соціальними об’єднаннями».  

Джаз як музичний напрям сягає своїм корінням глибин афроамериканської народної музики. Він постав у 1910-і роки в Новому Орлеані (штат Луїзіана, США) й за два десятиліття завоював світ.

«Джазова музика лежить в основі американської міфології, і тому вона нерозривно пов’язана з поняттям раси і кольору шкіри. Чим далі від нас ті часи – тим більшої актуальності вони набувають сьогодні», – говорив джазовий музикант Вінтон Марсаліс.

Джаз поєднав традиції африканської та європейської музичних культур, став підґрунтям для розвитку новітніх музичних течій, а водночас – цілковито самостійним стилем музичного мистецтва. 

Найвідоміші джазмени та джазледі

Луї Армстронґ – трубач і співак, якого називають королем джазу. 1925р. Л.Армстронґ створив перший джазовий імпровізаційний колектив – «Гаряча п’ятірка». Тоді ж він почав співати: спочатку «скет» — голосове наслідування музикуванню на трубі, потім – твори зі словами.

Всесвітньо відомі хіти Л.Армстронґа: «What a wonderful world», « Hello Dolly», «You Will Never Walk Alone», «Moon River» і особливо -  спірічуелс «Let My People Go».

Сара Вон – унікальна джаз-виконавиця, яку називали «Богорівною». Володарка «Гремі»  як краща джазова вокаліста 1982р.

Бенні Ґудмен – «король свінгу», одного з джазових напрямів. Блискучий виконавець, кларнетист, композитор, бенд-лідер. Одна з найвідоміших композицій – «Let’s Dance / Minnie’s in the Money».

Дюк Еллінґтон – піаніст, композитор, аранжувальник, бенд-лідер. Оркестр Д.Еллінґтона створив власний джазовий «стиль джунглів» (jungle style) за допомогою оригінального звучання труб і тромбонів.

Елла Фіцджералд – видатна джазова виконавиця з голосовим діапазоном три октави. За 50 років творчого життя було продано 40 млн альбомів у її виконанні.

Френк Синатра – легенда джазового вокалу, чий оксамитовий баритон неможливо не  впізнати. Володар численних нагород, у тому числі – «Оскара» за мюзикл «Дім, у якому я живу».

Біллі Холідей — «авторка» унікального джазового вокалу, який став взірцем для виконавців ХХ століття.  

Рей Чарльз – зірка світового джазу, «Сліпий геній». Піаніст, співак і композитор, який отримав 17 премій «Гремі» та опинився у Залі слави рок-н-ролу, джазу, кантрі та блюзу. Журнал  Rolling Stone визначив його під номером 10 у сотні великих артистів усіх часів. 

Оскар Петерсон – володар «Гремі», музикант і композитор, єдиний канадський джазмен світової величини. Лауреат найвищої нагороди – ордена Канади — та єдиний з канадців, кому за життя присвячено серію поштових марок.

Розділи: Календар

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути