chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні 22 квітня: це цікаво знати

22 квітня 2021 о 07:17

Поховали ми з дідами
Слово, нашу силу;
Густо, густо засадили
Рутою могилу.
Пантелеймон Куліш

22 квітня за григоріанським календарем 112 день року. До кінця року залишається 253 дні.

Через щоденні проблеми більшість з нас мало замислюється над тим, що ми — невід’ємна частинка навколишнього світу. І від того наскільки цей світ є чистим і здоровим, залежить і наше благополуччя.

22 квітня — Всесвітній день Землі. Як ми його відзначатимемо — залежить від внутрішньої культури кожного з нас. Можливо, комусь спаде на думку посадити ще одне дерево біля свого будинку або прибрати вулицю, на якій живе. І яка б гарна думка не прийшла вам цього дня — головне, щоб справа, розпочата 22 квітня, продовжувалась і по закінченню цього дня.

За церковним календарем 22 квітня вшановують святих жон-мироносиць: Марію Магдалину, Марію Клеопову, Соломію, Іоанну, Марфу і Марію, Сусанну та інших; праведників Йосипа і Никодима, мученика Євпсихія, мучеників Дисана, Маріана та ін., мученика Вадима.

Іменинниками 22 квітня є:
Антон, Вадим, Овдій.

22 квітня народились:
1886 — Євген Сагайдачний, український маляр, декоратор і педагог. Автор численних акварелей з гуцульського життя, залишив по собі велику колекцію народного, зокрема гуцульського, мистецтва.
1907 — Народився Євген Козак, український композитор, диригент, педагог. Автор театралізованого концерту «Буковинське весілля», хорових пісень «Вівчарик», «Україно моя», «Думи мої», «Вітер з полонини», «Зелень кленова, вулиці Львова», обробок українських народних пісень, пісень на слова Т.Шевченка.
1914 — Вадим Верещак, український оператор («Їх знали тільки в обличчя»).

Події 22 квітня:
1838 — друзі викупили перспективного 24-річного художника Тараса Шевченка з кріпацтва.
1970 – з метою захисту навколишнього середовища проведено першу акцію з ініціативи громадськості США. Пізніше цей день Генеральна Асамблея ООН оголосила Міжнародним днем Матері-Землі.

Чи знаєте ви, що:

День Землі (англ. Earth Day) — назва, яку використовують щодо різних заходів, що їх проводять навесні з метою спонукати людей бути уважнішими до тендітного і вразливого довкілля планети Земля. Також «День Землі» — громадянська ініціатива, відкрита для приєднання будь-яких людей, груп і організацій.

Є два основні періоди проведення Днів Землі — у березні (ближче до весняного рівнодення) і Міжнародний день Матері-Землі — 22 квітня. Крім того, окремі активісти й ініціативні групи планують і проводять заходи до Дня Землі ближче до моменту літнього сонцестояння, щоб максимально використовувати теплу погоду і вільний час людей.

У День Землі в різних країнах, за традицією, лунає Дзвін миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті та збереження краси нашого спільного дому. Дзвін миру — символ спокою, мирного життя та дружби, вічного братерства і солідарності народів. І водночас — це заклик до дії в ім'я збереження миру і життя на Землі, збереження людини і культури.

Розділи: Календар

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути