chrome firefox opera safari iexplorer

19 травня: це цікаво знати

19 травня 2021 о 08:09

Всякий ідеал, щоби він був корисний, щоби був дійсною силою, мусить виходити тільки з життя, мусить звертатись до життя, кінцеву ціль покласти в житті.
(Микола Євшан)

У народі 19 травня, вшановуючи Іова Багатостраждального, говорили: «Велика роса на Іова – до врожаю огірків».

У повчальній книзі про цього старозавітного страждальця розповідається, що Іов був благочестивим заможним чоловіком і мав семеро синів. Сатана його благочестя пояснив Богові великим багатством і запропонував випробувати Іова. У короткий строк Іов втратив все: багатство, синів та ще й захворів проказою. Однак він смиренно прийняв все, що послав йому Господь. І після цього одужав, знову став багатим, щасливим та прожив ще 140 років.

У народі ж Іова ще назвали Горошником, бо вважалося, що цього дня добре сіяти боби та горох. Також спостерігали за погодою: «Якщо вранці велика роса – на гарну погоду, немає роси – на негоду».

За церковним календарем, 19 травня вшановують правовірного Іова Багатостраждального; преподобного Іова Почаївського; преподобного Михея Радонезького; мучеників Варвара, воїна, Вакха, Калимаха та Діонісія; мученика Парфенія; мученика Варвара, колишнього розбійника.

Іменинники 19 травня:
Денис, Михайло.

19 травня народились:

1889 – Микола Євшан (Федюшка) – український літературний критик, літературознавець і перекладач.

1910 – Анатолій Добровольський – український архітектор. Один за авторів проекту планування й забудови Хрещатика і прилеглих кварталів, а також Московського мосту в Києві. Головний архітектор м. Києва (1950–1955).

19 травня відзначають:

  • День пам’яті жертв політичних репресій.
  • Всесвітній день боротьби з гепатитом.

Події 19 травня:

1712 – Петро I переніс столицю Московії з Москви до Санкт-Петербурга.

1861 – у Сумах відкрито першу в Україні недільну школу.

2005 – на конференції міністрів освіти країн Європи у Бергені (Норвегія) ухвалили рішення про приєднання України до Болонського процесу.

Чи знаєте ви, що:

Цього дня у 1051 році у французькому Реймсі короновано дочку Ярослава Мудрого — Анну Ярославну.

Анна, наймолодша дочка київського князя Ярослава Мудрого, коронувалась на французький престол як дружина короля Генріха I Капета. Вона прийняла латинство, і в другому хрещенні дістала ім’я Агнеси. Анна народилась близько 1030 року; її матір’ю була друга дружина Ярослава Мудрого — Інгігерда, дочка шведського короля Олафа Шетконунга. Анна виховувалась у Києві і отримала хорошу освіту. В 1048 році в пошуках дружини для короля Генріха I до Києва прибуло французьке посольство і навесні 1051 року через Краків, Прагу і Регенсбург майбутня королева прибула до Франції. Вінчання і коронація відбулись 19 травня 1051 року. Вважається, що як придане вона привезла Реймське Євангеліє, на якому складали присяги королі Франції.У шлюбі Анна народила чотирьох дітей — Філіпа (1052), Емму (1055), Роберта (1055) та Гуго (1057). 

Кияни добре знають пам'ятник маленькій Анні Ярославні на Львівській площі скульптора Костянтина Скритуцького (на фото). Але, напевне, не всім відомо, що у кількох європейських містах є такі самі скульптури доньки великого князя київського Ярослава Мудрого та королеви Франції із Реймським Євангелієм у руках. 

Перша бронзова скульптура — репліка на київський пам'ятник Анні Ярославні з'явилася у 2018 році на площі Сен-П’єр у Тулузі, місті-побратимі Києва. Ще дві постали у 2019 році — у Польщі та Бельгії. Одна Анна «оселилася» у Кракові на території палацу Вєльопольських, в оточенні 21 куща червоних і білих троянд сорту Anna de Kyiv (подарунок громади Києва). А друга — у м. Арлон в Бельгії. Тут скульптуру встановили біля церкви святого Доната, розташованої на пагорбі Кніпшен. Саме в цій частині пагорба у XI-XVI століттях було розташовано замок Арлонського графства. Ймовірно, саме тут гостювала Анна Київська в XI столітті, коли здійснювала свою подорож до Франції. Враження і приязнь, що виникли в Анни від перебування у графстві, дозволили їй багато років потому довірливо розділити регентство при юному королі Франції Філіппі І із графом Фландрії легендарним Бодуеном V. 

Географія цих скульптур юної Анни Ярославни не випадкова — вона відтворює її шлях із Києва до Парижа. Власне, сам проект, в рамках якого відбувається встановлення скульптур королеви Франції родом з Києва має назву «Шлях королеви» і передбачає встановлення таких пам'ятників в низці міст Європи за її маршрутом: Краків – Прага – Лінц – Регенсбург – Люксембург – Арлон – Реймс – Париж. Так, Арлон є передостаннім місцем на шляху Анни до Франції. Ще планується відкрити такі скульптури у Чехії , Австрії та Німеччині.

Водночас зауважимо, що потрапила маленька Анна Ярославна і на Схід, до Джакарти — як символ дружби Києва з індонезійською столицею.

Ініціатори акції «Шлях королеви» підкреслюють, що це не просто встановлення скульптур для ознайомлення європейців з нашою історією, а повернення Анни Київської до Європи, адже вона стала невід'ємною і важливою частиною її історії.

(за матеріалами Кафедри нової та новітньої історії зарубіжних країн КНУ ім.Т.Шевченка)

Розділи: Календар

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути