chrome firefox opera safari iexplorer

22 травня: цікаво знати

22 травня 2021 о 09:37

«Як умру, то поховайте Мене на могилі Серед степу широкого На Вкраїні милій. Щоб лани широкополі, І Дніпро, і кручі Було видно, було чути, Як реве ревучий» (Тарас Шевченко).

22 травня за григоріанським календарем 142 день року. До кінця року залишається 223  дні.

22 травня день пам’яті:

1861 — Тараса Шевченка перепоховано в Каневі на Чернечій горі

У народі 22 травня вшановували Миколу Чудотворця і говорили: “У кожному році два Миколи: на першого не буває холодно ніколи, а на другого не буває тепла ніколи”. Цього дня мощі святого Миколая переносили з Лікії до італійського міста Бар, і тому за церковним календарем він відзначається як весінній Микола.

Вперше це свято було встановлене папою Урбаном ІІ в ХІ сторіччі, а до українського церковного календаря воно було введене митрополитом Єфремом наприкінці того ж віку.

У нас Микола Чудотворець є одним з найшанованіших святих. Адже він покровитель не лише мандрівників і мореплавців, а ще й землеробів. І тому господарі за Миколою вгадували погоду та майбутній врожай. “Якщо на Миколу піде дощ, буде врожай на озимину”, хоча “Від Миколи до літа ще має бути дванадцять приморозків, якщо ж їх не дай Бог не буде, це означатиме неврожайний рік”.

За церковним календарем 22 травня вшановують преподобного Ісайю, мученика Христофора; згадують перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая з Лікії у італійське місто Бар.

22 травня народились:

1840 — Марко Кропивницький, український драматург, актор, режисер, композитор, один із засновників українського професійного театру, який зумів стати у ряд кращих національних у Європі, автор понад 40 п'єс, зіграв більше як 500 ролей.
1879 — Федір Кричевський, український художник і педагог, один з засновників і перший ректор української Академії образотворчого мистецтва

1879 — Симон Петлюра, український громадсько-політичний і державний діяч, один із провідників української національно-визвольної революції.
1920 — Микола Гринько, український кіноактор («Загибель ескадри», «Соляріс», «Пригоди Буратіно», «Стакер»).
1941 — Микола Олялін, український кіноактор («Визволення», «Назад дороги нема» і ін...)

Іменинниками 22 травня є:

Микола, Христофор, Ісай.

Події 22 травня:

1919 — у Києві в церкві святого Миколая відправили перше богослужіння українською мовою, через що цей день «неофіційно» став днем народження Української Автокефальної Православної Церкви
1931 — розпочала свою діяльність Українська академія аграрних наук
1979 — похорон Володимира Івасюка на Личаківському цвинтарі у Львові вилився у масову акцію протесту.
1995 — у Львові було створено Всеукраїнське педагогічне товариство імені Григорія Ващенка.
1998 — у Києві на Аскольдовій могилі освятили греко-католицьку церкву святого Миколая.

22 травня святкують:
Міжнародний день біологічного різноманіття

Чи знаєте ви, що:

Біологічне різноманіття є основою життя. А його збереження є необхідним для існування людини. На жаль, інтенсивність використання компонентів біорізноманіття призводить до виснаження та вичерпання природних ресурсів: зникають та перебувають під загрозою зникнення численні види та екосистеми, постійно зростає загроза генному фонду та ін.

А тим часом темпи зникнення рідкісних видів є надзвичайно високими.

За останні 400 років планета втратила близько 100 видів лише хребетних тварин. На цей час приблизно 22 тисячі видів рослин і тварин перебувають на межі зникнення. Зникаючими називають види, чисельність яких стрімко зменшується або вже досягла критичного рівня в межах свого ареалу.

В Україні внаслідок господарювання, особливо за останнє століття, значно змінилися ландшафти та середовища існування. Різко зменшилася площа, зайнята природними угрупованнями – до 29%, у т. ч. лісами – до 14,3% території країни, було практично знищено степ як природний біом, значних змін зазнали гідрологічні умови території у зв’язку з будівництвом рівнинних гідроелектростанцій та створенням водосховищ, осушенням боліт Полісся та обводненням степу. Спостерігається антропогенне забруднення значних територій, зокрема важкими металами, радіонуклідами, стійкими органічними сполуками.

У той же час Україна має багату біоту, яка налічує понад 25 тис. видів рослин і 45 тис. видів тварин.

Щорічне відзначення Міжнародного дня біологічного різноманіття – чудова нагода ще раз згадати про необхідність збереження біорізноманіття та усвідомити відповідальність за збереження цієї дорогоцінної спадщини для нинішніх та прийдешніх поколінь.

Розділи: Календар

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути