chrome firefox opera safari iexplorer

21 травня: цікаво знати

21 травня 2021 о 10:49
???? ??????. \"??????\"(?????????)

У народі 21 травня у день Іоанна Богослова колись пекли обітні пироги та пригощали ними вбогих. А також підмічали: «Якщо на дубі з'являлося листя, то цього дня відкривали купальний сезон».

За церковним календарем, 21 травня вшановують Апостола і Євангеліста Іоанна Богослова, преподобного Арсенія Великого преподобного Арсенія працелюбного і Пимона постника.

Іоанн Богослов був улюбленим учнем Христа. Написав Євангеліє від Іоанна, яке стало четвертим і доповнило прогалини, що існували у трьох попередніх євангелістів.

21 травня народились:
1889 — Мирон Зарицький, український математик, професор Львівського державного університету, дійсний член Наукового Товариства ім. Т. Шевченка (з 1927 р.), фундатор української математичної культури.

1857 — Микола Пильчиков, український вчений-фізик, експериментатор, винахідник. Одним із перших розпочав вивчення радіоактивності, рентгенографії та радіоуправління, конструктор диференційного ареометра, термостата, сейсмографа.

Іменинниками 21 травня є:
Іван, Арсеній, Пимін.

Події 21 травня:
1831 — у Харкові побачив світ перший в Україні альманах — «Украинский альманах».
1842 – побачив світ перший том «Мертвих душ» — великої сатири Гоголя.
1892 — у Києві пущено перший в Російській імперії електричний трамвай.

21 травня святкують:

Всесвітній день культурної різноманітності в ім'я діалогу і розвитку

День захисту від безробіття

Міжнародний день чаю

Міжнародний день космосу

Чи знаєте ви, що:

Міжнародний день космосу — єдине свято на Землі, яке було проголошено з... космосу. У 1998 році астронавт NASA Ендрю Томас, який перебував на борту орбітальної станції «Мир», проголосив святкування Дня космосу. 

Це був останній політ на російську станцію астронавтів NASA. Вже з 1999 року американці досліджують космос самостійно.

Пропонуємо вашій увазі 5 найбільш цікавих фактів про космос:

  • Наша планета завжди в русі. Зі швидкістю 1 тис 674 км/год вона обертається навколо своєї осі і зі швидкістю 107 тисяч 280 км/год (29,8 км/с) – навколо Сонця. А ще варто зважати і на рух Сонячної системи, яка рухається орбітою навколо центру галактики зі швидкістю 830 тисяч км/год (230 км/с), а сама галактика летить у космічному просторі зі швидкістю 2 млн км/год (552 км/с). Якби літаки могли розвивати таку саму швидкість, то подорожі з Києва до Сімферополя тривала б менше 2 секунд.
  • Наша галактика налічує 400 мільярдів зірок. Багато, чи не так? Але розберімося детальніше. Якщо раптом ви поставите собі за мету порахувати всі зірки Чумацького шляху, вам знадобиться 12 тисяч років! І мова йде лише про одну з мільйонів галактик! А зараз нам відомо про 1 млн 600 тис галактик, одна з яких наш Чумацький шлях.
  • Найближча до нас зірка, якщо не брати до уваги Сонце, – Проксима Центавра. Відстань до неї становить 4,24 світлових року. Долетіти до Проксими на лайнері можна всього за 5 мільйонів років. Якби людство, тільки з'явившись 2 мільйони років тому, відразу б вирушило на Проксиму, використовуючи літак, на цей момент воно не подолало б і половини цього шляху!
  • Космос можна сміливо порівнювати з машиною часу. Це пов'язано з тим, що ми бачимо не самі об'єкти, а світло від них: відбите чи випромінене. Завжди. Світло від Сонця доходить до нас за 8 хвилин, тому Сонце ми завжди бачимо таким, яким воно було 8 хвилин тому. А найвіддаленішим у минуле космічниим об'єктом, який ми можемо побачити із Землі, є галактика з загадковою назвою z8_GND_5296. Ми бачимо її такою, якою вона була 13,5 мільярда років тому, тобто в той час, коли Сонячної системи ще навіть не існувало (вік Сонячної системи – «всього-на -всього» 4,5 мільярда років).
  • Діаметр галактики Чумацький шлях, на переферії якої й знаходиться наша Сонячна система, становить близько 100 тис. світлових років. Розмір найбільшої з відомих на сьогодні галактик – IC 1101 – у 20 разів більший – 2 мільйони світлових років. Що стосується всього Всесвіту, то його розмір оцінюється в 156 млрд. світлових років. Відстань вражає!

*картина Олега Шупляка «Борона» (Кассіопея) з циклу «Український космос» (2019)

Розділи: Календар

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути