chrome firefox opera safari iexplorer

20 травня: це цікаво знати

20 травня 2021 о 10:25

У народі 20 травня називали Купальницею, бо вважали, що вода в цей день мала цілющі властивості. Виставляли на вулицю відра з водою і чекали, що рідина зарядиться чудодійною сонячною енергією. Такою водою обливались самі та обливали інші.

Якщо 20 травня випадало на молодий Місяць, або дув східний, західний вітер – все це обіцяло багатий урожай. Якщо в цей день йшов дощ, то йому дуже раділи, оскільки в цьому випадку вересень обіцяв бути теплим.

За церковним календарем, 20 травня згадують появу на небі Хреста Господнього в Єрусалимі, також вшановують мученика Акакія сотника, преподобного Нила Сорського, преподобних Іоанна Зедазнійського та його учнів.

20 травня народились:
1844 — Микола Мурашко, український художник і педагог. В 1875 році заснував приватну художню школу, яка увійшла в історію під назвою Київської рисувальної школи.
1853 — Олександр Мишуга, український оперний співак, педагог.
1879 — Борис Мартос, визначний український громадський і політичний діяч, кооператор і педагог. Голова Ради Міністрів УНР (1919).

Іменинниками 20 травня є:
Антонида, Давид, Йосип, Тадей, Стефан, Сидір.

Події 20 травня:
1875 — у Парижі 17 держав підписали Метричну конвенцію щодо впровадження єдиної метричної системи.
1961 — постановою Ради Міністрів УРСР встановлено Республіканську премію ім. Т.Г.Шевченка (нині — Національна премія України імені Тараса Шевченка)
2005 — відбувся дебют незалежної України на Каннському кінофестивалі — світова прем'єра документального фільму режисера Ігоря Стрембіцького «Подорожні», що здобув «Золоту пальмову гілку».

20 травня святкують:

  • День вишиванки
  • День банківських працівників України
  • Всесвітній день метрології
  • День перекладача мови жестів
  • Всесвітній день бджіл

Чи знаєте ви, що:

Всесвітній день бджіл встановлене Організацією Об’єднаних Націй  у грудні 2017 р. з ініціативи Словенії.  Було запропоновано, щоб цей день відзначався в травні, коли медоносні бджоли в Північній півкулі є найбільш активними, а потреба в запиленні є найвищою. Окрім того, 20 травня 1734 року народився словенський бджоляр, засновник сучасного бджільництва Антон Янша.

Мета Дня — підвищити обізнаність про важливість бджіл та інших опилювачів і допомогти вжити заходи для забезпечення виживання бджіл на благо всього людства.

В Україні бджільництво було відоме з давніх-давен, щоправда, звичних вуликів тоді не було, й за медом доводилося лазити на дерева. Звали таких збирачів меду бортниками. Найбільше бортництвом славились Чернігівщина й Полтавщина.

Мед уживали не тільки як цінний харчовий продукт, але і як обрядову страву. Медом і воском сплачували данину. У великій кількості вони йшли на експорт у близькі й віддалені країни – Візантію, Італію, Францію, німецькі землі, через Каспій – аж до країн Сходу. Літописні джерела зберегли відомості, що в 945 році княгиня Ольга при обміні дарунками з візантійським імператором Костянтином отримала від нього золото, срібло, дорогоцінний посуд, а йому дарувала віск, мед, а також челядь.

Досі Україна — серед лідерів в експорті меду. А в 2020-ому році наша країна встановила власний рекорд експорту цього солодкого і корисного продукту. Це на 44% більше (55,7 тис. тонн), ніж у 2019 році, і є рекордним показником за весь час. Експорт меду зріс із $101,8 млн у 2019 році до $139,36 млн за 2020 рік. 82,5% експорту меду припадає на країни ЄС, загальна сума експорту до ЄС становить $115,23 млн.

Розділи: Календар

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути