chrome firefox opera safari iexplorer

12 травня: цікаво знати

12 травня 2021 о 06:47

У народі 12 травня назвали – «Дев’ять цілителів», оскільки люди вважали, що Дев’ять мучеників, які згідно з переказами у місті Кизик постраждали в 3 столітті н. е. за християнство, допомагають подолати тілесні хвороби і різні епідемії.

Лікувалися в цей день, в основному, травами, змовами і молитвами. Вірили, що саме в цей день всі змови є найбільш ефективними. Якщо людина народжувалася 12 травня, говорили, що їй належить пройти дев’ять різноманітних випробувань.

Зоряне небо вночі 12 травня передвіщає багатий врожай, а яскравий і ясний схід сонця – тепле літо. Блискавка перед дощем в цей день – опади будуть йти довго.

За церковним календарем, 12-го травня вшановують дев’ятьох мучеників Кизицьких: Феогнида, Руфа, Антипатра, Феостиха, Артеми, Магна, Феодота, Фавмасія і Филимона; преподобного Мемнона, чудтворця; мучеників Діодора і Родопіана, диякона; преподобного Амфілохія Почаївського; святого Василія, єпископа Захолмського; мученика Іоанна Валаха.

Іменинники 12 травня:
Артем, Богдан, Филимон.

12 травня народились:

1865 – Софія Окуневська-Морачевська – перша жінка-лікар в Австро-Угорщині, українська громадська діячка.

1888, – Варвара Адріанова-Перетц – літературознавиця, мовознавиця, фольклористка. Дослідниця давньоруської літератури, зокрема «Слова о полку Ігоревім» та інших пам’яток ХІ–ХVI cт.

1924 – Федір Моргун – український державний і громадський діяч, учений-агроном, письменник і публіцист.

1936 – Іван Марчук– український живописець, лауреат Шевченківської премії. Один із 100 геніїв світу.

12 травня відзначають:

  • Всесвітній день медичних сестер.
  • Міжнародний день запобігання синдрому хронічної втоми.

Події 12 травня:

996 – у Києві освячена перша у Київській Русі кам’яна церква – Десятинна.

1929 – у Львові створена організація письменників Західної України – «Гроно».

1954 – УРСР стала постійним членом ЮНЕСКО.

Чи знаєте ви, що:

Софія Окуневська походила зі старовинного українського роду, який був яскравим прикладом національної гідності та патріотичної свідомості. Прадідом Софії був Стефан на прізвище Окунь, який заледве вмів читати і писати. Його нащадок – Адам-Данилко – вже писався Окуневським і вивчився на священика. Діти та внуки Адама стали священиками та лікарями. Серед них дядьки Софії: Кирило – перший українець, що здобув фармацевтичну освіту, та Ярослав Окуневський – військовий лікар, контр-адмірал Австро-Угорського флоту, мандрівник, публіцист, меценат, національно-просвітницький діяч.

Сама ж Софія для того, щоб стати першою жінкою-лікарем в Австро-Угорщині, пройшла досить сувору школу випробувань твердості духу. І першим таким випробуванням був публічний іспит на атестат зрілості у Львівській академічній гімназії.

Справа у тому, що програми жіночих шкіл у Галичині не передбачали грецької та латини. До того ж, дівчата не допускалися до державного іспиту на атестат зрілості, а без нього про університет годі було мріяти. Софія доклала немало зусиль і отримало дозвіл на складання іспитів, але довелося робити це публічно. Судячи з резонансу в галицькій пресі, це була сенсаційна подія. Присутніми на іспиті були, зокрема, Іван Нечуй-Левицький, Олександр Кониський з дочкою, Іван Белей та Іван Франко. Ця подія відбулася у 1885 році.

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути