chrome firefox opera safari iexplorer

7 травня: цікаво знати

07 травня 2021 о 00:02

Ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіційних кордонів (Іван Франко).

Сьогодні, 7 травня, церква шанує день пам'яті мученика Сави Стратилата і з ним 70-ти воїнів, також сьогодні вшанування «Молченської» ікони Божої Матері. Також шанується пам'ять Євсевія, Неона, Леонтія, Лонгіна та інших Нікомидійських мучеників.

У п'ятницю, 7 травня, іменини відзначають власники таких імен: Олексій, Валентин, Єлизавета, Іван, Станіслав.

7 травня народились:

1840 – Петро Чайковський – російський композитор, диригент, музично-громадський діяч. Мав українське коріння. В Україні написав понад 30 творів.

1855 – Микола Кащенко – український біолог, ембріолог, селекціонер, один із перших українських академіків, засновник акліматизаційних садів у Томську і Києві. Разом з В.О.Караваєвим створив зоологічний музей і був його першим директором.

7 травня відзначають:

  • День радіо.

Події 7 травня:

1610 – Галілео Галілей відкрив перші три супутника Юпітера (Іо, Європу, Ганімед).

1785 – француз Жан П'єр Франсуа Бланшар разом з американцем Джоном Джеффрісом вперше перетнув Ла-Манш на повітряній кулі.

1895 – у Санкт-Петербурзі російський фізик та електротехнік Олександр Попов продемонстрував винахід, який став прототипом радіо.

1920 – в ході радянсько-польської війни польська армія та українські частини Симона Петлюри зайняли Київ.

1937 – Німеччина та Італія оголосили про створення військового союзу, відомого як «Вісь Рим–Берлін».

1945 – о 2 год. 41 хв. у Реймсі, в штаб-квартирі генерала Двайта Ейзенхауера був підписаний акт про безумовну капітуляцію німецьких військ.

1954 – уряди США, Франції та Великої Британії відмовились прийняти СРСР в члени НАТО.

1984 – в Москві на вулиці кадебістами схоплений Андрій Сахаров і доставлений в Горьківську обласну клінічну психіатричну лікарню ім. Семашка.

1999 – вперше з моменту розколу християнської церкви у 1054 році Папа Римський Іван Павло II відвідав православну країну – Румунію.

Чи знаєте ви, що:

У грудні 1912 року в Умані на Черкащині відбулася сенсаційна подія. На своїх сторінках газета «Русское слово» за 30 грудня 1912 року в статті «Переліт Париж – Умань» повідомляла: «Варшава, 29, ХІІ. Сюди прибули два парижанина, аеронавти Дюбонне і  Дюпон. На своїй повітряній кулі «Кондор» вони вилетіли в суботу з Парижа на схід і після 30-годинного польоту, пролетівши Німеччину, Прагу, російський кордон і несучись зі швидкістю сто верст на годину, опинилися над Київською губернією. Вони прагнули встановити новий рекорд висоти, швидкості і тривалості польоту. Але на висоті 3500 метрів, на якій вони летіли, мороз був 20°. Взяті ними з собою харчі, м’ясо і шампанське замерзли і аеронавти були позбавлені можливості втамувати голод. При цьому вони сильно змерзли в своїх легеньких, навіть без вати, пальто.

Все це змусило сміливих аеронавтів приземлитися на околицях міста Умані. Спуск відбувся цілком вдало. Склавши кулю, аеронавти відправили її залізницею назад до Парижу, а самі поїхали до Варшави, де в штабі військового округу отримали перепустку через кордон. Сьогодні обидва виїхали до Парижу. Дюбонне і Дюпон – зовсім ще молоді люди і відомі своїми польотами не тільки в Європі, але і в Америці, де вони в жовтні поточного року брали участь у конкурсі аеронавтів на приз «кубок Беннета» (за матеріалами Уманського краєзнавчого музею).

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути