chrome firefox opera safari iexplorer

18 травня: цікаво знати

18 травня 2021 о 09:13

Відберіть у народу все – і він усе зможе повернути, але відберіть мову, і він ніколи більше уже не створить її.
Костянтин Ушинський

У народі 18-того травня, у день Ярини-розсадниці, в селах починали проводити посадку капусти, огірків. Однак існувало повір’я, згідно з яким, під час цього процесу не можна їсти хліб – в іншому випадку кури виклюють всю розсаду. Також цього дня спостерігали за першим поливом і дивилися: якщо земля ввібрала багато води, то літо буде посушливим. Якщо ж вода залишилася на поверхні ґрунту, то буде досить мокра погода в літні місяці.

За церковним календарем, 18 травня вшановують мученицю Ірину; знайдення мощей преподобного Якова Желєзноборовського та ікону Божої Матері «Невипивана чаша».

Іменинники 18 травня:
Ярина, Ірина, Орися, Яків.

18 травня народились:

1873 – Микола Прахов – український художник, мистецтвознавець. Відомий у галузі декоративно-ужиткового мистецтва. Один з організаторів товариства «Київський художник».

1892 – Костянтин Піскорський – український художник-авангардист. Автор робіт «Цивілізація», «Мечі», «Тривога», «Козак», «Біла гвардія», «Небо», «Про приторк світам іншим», «Зірка опівнічна», «Ідол», «Планета», «Біометр життя».

«У творчості Костянтина Піскорського дивовижно переплетені символізм і футуризм, космічна безмірність і енергія вольового художнього жесту, архаїчна містика та новітній європейський раціоналізм». (Дмитро Горбачов)

1912 – Вадим Собко – український письменник, прозаїк, драматург. Лауреат Шевченківської премії за роман «Лихобор».

18 травня відзначають:

  • День боротьби за права кримськотатарського народу.
  • День скорботи і пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу.
  • День науки в Україні.
  • Міжнародний день музеїв.

Події 18 травня:

1804 – Наполеон проголошений імператором Франції.

1899 – у Гаазі почалася перша мирна конференція.

1917 – у Києві почався I Всеукраїнський військовий з’їзд.

1920 – Всеукраїнська православна Церковна рада проголосила Українську православну церкву автокефальною.

1928 – почався розгляд «Шахтинської справи» про антирадянську змову інженерів Донбасу.

1942 – німецька армія знищила залишки радянських військ на Керченському півострові.

1944 – розпочалась депортація кримських татар з батьківщини. Всього з Криму за наказом Сталіна на спецпоселення було вивезено понад 200 тисяч кримських татар, вірмен, греків та болгар.

1974 – Індія стала шостою державою, що одержала атомну зброю.

1980 – відкрили Івано-Франківський художній музей.

2005 – ратифікацією Оттавської конвенції Україна остаточно зобов’язалася позбутися п’ятого найбільшого арсеналу протипіхотних мін у світі.

Чи знаєте ви, що:

18 травня — Міжнародний день музеїв, який, звісно, відзначають і в Україні. Тож один із можливих способів подорожувати — відвідати найцікавіші музеї станом на 2021 рік. Нижче перелік не найвідоміших (бо довелося би просто перелічити декілька музеїв Києва), а тих, що здатні здивувати та розкидані по всій країні. Їх можна відвідати самостійно або порадити друзям-туристам, які вже «бачили все».

Музей звуку

Адреса: м. Одеса, вул. Новосельського, 75

Можна не цікавитися кінематографом та не дивитись серіали, навіть прохолодно ставитись до прочитання книжок. І в цьому немає нічого поганого, бо для сприйняття різної інформації є своє місце і свій час. Інша річ — музика. Нею також можна не цікавитись, але вона проникає в наші будні набагато активніше і вже давно стала частинкою сьогодення. Певною мірою історія сучасної музики з 1960-х років — це історія змін, трансформації нашого світу. Саме тому цікаво відвідати Музей звуку в Одесі — найбільше в Україні зібрання раритетної апаратури та приголомшливої колекції звукових носіїв різних поколінь (які, звісно, доступні для прослуховування). Там, скажімо, можна дізнатись, що портативні програвачі, які вміщуються в кишені — це не винахід 2000-х років. У Музеї є довоєнні кишенькові програвачі, що заводилися ключем. Ідея музею виникла з колекції Василя Пінчука, голови Одеської обласної організації Всеукраїнської спілки звукорежисерів, який збирав свої експонати десятиліттями.

Музей гуцульської магії

Адреса: Івано-Франківська область, смт. Верховина, вул. Жаб'євський потік

Верховина. Загадковий і магічний куточок Карпат. Саме там, серед містичних лісів, величних гір та швидких річок заховалася хатинка, куди раз на рік перед святом Івана Купала приходив справжній мольфар і деякий час там жив. Жив на самоті, спілкуючись лише з природою та набираючись сил для своїх подвигів. Це такий собі зачин історії, яку розповідають чарівні берегині Музею гуцульскої магії. Власне, це не зовсім «музей»: невеличка хатинка, розташована території відпочинкового комплексу «Водограй Карпат». Там зібрані цікавезні артефакти, а, власне, «екскурсія» — це унікальна розповідь берегині, в якій знайшлося місце магічним знакам і предметам стародавньої України, класифікації духів природи та історіям про людей з надприродними можливостями. Тут треба затриматися, відпочити й наповнитись атмосферою, бо всім давно відомо, що Карпати — це український «Твін Пікс».

Музей українського весілля

Адреса: Полтавська область, с. Великі Будища, вул. Юрія Кононенка, 33

Зараз у найновіших творах української культури (скажімо, в серіалі «Спіймати Кайдаша») спостерігається тенденція зрощення історичного минулого та сучасності. Тобто або осучаснення класичних творів, або певна ретроманія, звернення до минулих надбань, цитування. Але що може бути кращою машиною часу за тематичні музеї, де не просто викладають під скло якісь старі книжки, а дійсно працюють над атмосферою та антуражем? До таких музеїв відноситься і Музей українського весілля, де потрапляєш у минуле одразу з порогу. Вже у «світлиці» відбувається «повне занурення»: піч з рогачами, череп’яний посуд, рушники. Сам музей — велика стародавня хата, де «артефакти» не просто лежать: ними користуються! Для вас працівники музею залюбки відтворять справжню українську весільну церемонію! Повірте, таке краще хоча б один раз побачити!

Музей сексуальних культур світу

Адреса: м. Харків, вул. Маяковського, 5

Чи не єдиний музей в Україні, який не тільки функціонує як архів та зібрання певних цікавих для відвідувачів експонатів, а й виконує певну просвітницьку діяльність. Звісно, беручи до уваги його дещо специфічну тематику, вхід на територію музею дозволений лише повнолітнім. Але існує спеціальний «дитячий зал», який можна відвідувати з 15 років: там проводять освітні екскурсії для підлітків. Загалом музей складається з 10 залів, кожен з яких репрезентує сексуальну культуру різних країн світу: Рим, Греція, Японія, Китай, Америка, Африка, Індія, європейські країни. «Музей сексу» — це дуже поширена європейська практика, яка допомагає краще розумітись на темі, що раніше була табуйованою (особливо в Україні), та сприяє розвитку здорової сексуальності, в якій немає місця соромітництву.

Музей контрабанди

Адреса: м. Одеса, вул. Катерининська, 6

Ні, це не романтизація певного «бандитського» шарму Одеси. Подивитись на велику колекцію конфіскату й незаконних шляхів його перевезень за останні 150-200 років, мабуть, варто задля того, аби пам’ятати, що зло завжди поруч. Воно ховається усюди: в красивих порцелянових сервізах, автомобільних дверях, навіть під землею. Коли екскурсоводи розповідають про використання контрабандистами одеських катакомб, це нагадування про те, що у нашому світі немає «перемикача» на світлий та темний режим. Добро і Зло, порушення закону і сумлінність завжди крокують поряд. Тож треба бути обачливими.

Victoria Museum

Адреса: м. Київ, Бутишів пров., 23

Приватний дім-музей костюму, стилю та міської моди періоду 1890-х — 1920-х років, заснований Вікторією Лисенко. Перший заклад такого спрямування в Україні. У музеї представлена постійна експозиція костюмів з регулярним тематичним оновленням, розташована у семи залах на двох поверхах. Приватна колекція музею містить близько 100 автентичних чоловічих і жіночих костюмів, а також понад 800 експонатів, що визначають стиль й атмосферу дореволюційного періоду, зокрема Вікторіанської епохи: старовинне взуття, тростини, театральні біноклі, біжутерія та інші аксесуари. З 16 травня у музеї — нова експозиція «Кораловий шик». До уваги відвідувачів буде представлена неймовірна колекція антикварних коралових прикрас, які з часом стають усе ціннішими та рідкіснішими. Колись їх носили як представники «вищої знаті», так і дами з тогочасного «середнього класу».

Музей історії туалету

Адреса: м. Київ, вул. Рибальська, 22

У 2015 році колекція цього музею отримала сертифікат «Найбільша колекція сувенірних унітазів» від Книги рекордів Гіннеса. Але відвідати його варто не лише через це. От запитайте себе: а що ви взагалі знаєте про туалет? Ну добре, можна пожартувати про класичний сільський туалет-шафу в полі, а що ще? Ось у цьому і криється загадка. Виявляється, про таку важливу частину людського існування (чи навіть місця перебування) ми зовсім нічого не знаємо. Як усе це виникло, хто придумав та яку еволюцію пройшов сучасний унітаз? В музеї на вас чекає багато відкриттів та нових загадок, а сам він побудований за хронологічним принципом: від найперших доісторичних «нужників» до новітніх туалетів із сенсорним керуванням.

Музей мініатюр Миколи Сядристого

Адреса: м. Київ, вул. Лаврська, 21, корп. 5 (територія Києво-Печерської лаври)

У світі всього два музеї мікромініатюр — в Києві і в карликовому гірському князівстві Андорра. Ці роботи розширюють усталені уявлення про межі людських можливостей. Один із найвідоміших експонатів — найменший у світі діючий електромотор (1/20 мм³) — майже в 20 разів менший за макове зернятко. Що цікаво, усі експонати — це робота рук однієї людини, Миколи Сядристого. Серед відомих на увесь світ творів Миколи: троянда у людській волосині, наймініатюрніша книга у світі — ілюстрований Кобзар розміром 0,6 мм, та ціла композиція «Ластівки», розміщена у вушку звичайної голки. (за матеріалами «Суспільного»)

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути