chrome firefox opera safari iexplorer

24 травня: цікаво знати

24 травня 2021 о 09:45

Сім’я вже ж вільна і нова.
Та тільки мати ледь жива.
Вона була б і вмерла вже не раз,
Та все питає, і на смертнім ложі, –
а де ж те Слово, що його Тарас
коло людей поставив на сторожі?!
Ліна Костенко

24 травня весь слов’янський світ відзначає День слов’янської писемності і культури. Це свято має щонайменше дванадцять століть, адже саме у шістдесятих роках ІХ сторіччя рівноапостольні Кирило та Мефодій, проповідуючи християнство у моравського князя Ростислава, винайшли слов’янську азбуку та переклали Святе письмо і богослужбові книги.

В Україні Кирила та Мефодія й дотепер пам’ятають та шанують і не лише духовні, але й світські особи. На їхню честь вже у XII сторіччі на північній околиці Києва в урочищі Дорогожичі було побудовано Кирилівську церкву, яка пізніше стала усипальницею чернігівських князів Ольжичів. Вона збереглася й дотепер.

А у народі 24 травня називається на честь Мокія. Його вважали царем граду, і тому намагалися задобрити його молитвами. Звичайно, спостерігали цього дня і за погодою. Казали, якщо Мокіїв день мокрий, то все літо буде мокрим, а схід сонця багряний, то літо буде грозовим.

За церковним календарем 24 травня вшановують рівноапостольних Кирила і Мефодія, вчителів Слов’янських; священномученика Мокія; преподобного Софронія, затворника Києво-Печерського; священномученика Йосипа, митрополита Астраханського; святителя Никодима, архієпископа Сербського.

Іменинники 24 травня:
Кирило, Мефодій, Костянтин, Ростислав.

24 травня народились:

1881 – Олександр Богомолець – український патофізіолог, основоположник київської школи патофізіологів.

1882 – Кирило Стеценко – український композитор, хоровий диригент, культурний і громадський діяч, священик. Створив кобзарську школу; організатор мандрівних хорових капел, засновник музичної бібліотеки. Автор кантат, опер та ін.

1910 – Іван Нехода – український поет, письменник, журналіст. Збірки: «Початок пісні», «Тобі, кохана» та ін.

1912 – Михайло Стельмах – український письменник, драматург, фольклорист. Автор поетичних книжок для дітей, романів «Кров людська – не водиця», «Велика рідня», «Хліб і сіль» та ін.

24 травня відзначають:

  • День слов’янської писемності і культури.
  • Європейський день парків.

Події 24 травня:

1844 – з Вашингтона в Балтімор відправлена перша телеграма азбукою Морзе.

1956 – у Лугано пройшов перший конкурс пісні Євробачення, в якому брали участь 14 представників із семи країн Європи.

1999 – унаслідок вибуху на шахті імені Засядька в Донецьку загинули 39 людей.

Чи знаєте ви, що:

Ніхто достеменно не знає, скільки мов існує в світі. Навіть вкрай досвідчений лінгвіст не зможе вам дати відповідь на це запитання. Вважається, що у світі існує майже 7 000 мов. У Європі розмовляють лише 230 мовами, тоді як у Азії розмовляють понад 2 000. Територією особливо багатого лінгвістичного різноманіття є Папуа-Нова Гвінея, де лише близько 4 мільйонів людей використовують більш ніж 832 мови.

Найпоширенішими мовами є:

  • китайська (понад 1 мільярда носіїв);
  • англійська (близько 400 мільйонів носіїв);
  • хінді (понад 300 мільйонів);
  • іспанська (понад 300 мільйонів);
  • арабська (понад 240 мільйонів);
  • бенгальська (понад 200 мільйонів);
  • португальська (понад 180 мільйонів);
  • російська (понад 160 мільйонів);
  • індонезійська/малайська (понад 160 млн);
  • японська (понад 125 мільйонів).

Українська мова налічує близько 134 000 слів. У німецькій мові, наприклад, біля 200 000 слів, а у французькій — менш ніж 100 000 слів. Найбагатшою мовою вважається англійська – у ній не менш ніж 250 000 слів. Так це чи не так – це, безумовно, предмет для вивчання та дискусії.

Розділи: Календар

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути