chrome firefox opera safari iexplorer

26 травня: цікаво знати

26 травня 2021 о 08:05

У народі 26 травня називалося Глікерії (Лікерії)-комарниці. І старі люди казали, що саме з цього часу ночі вже стають паркими, а відтак починають з’являтися комарі. Залишилося навіть прислів’я: «Ликерія прилетіла й припала до тіла». Ну і, звичайно, за поведінкою цих комах визначали погоду: «Якщо під вечір з’явилося багато комарів і вони аж занадто сердиті, то назавтра буде дощ».

За церковним календарем, 26 травня вшановують мученицю Гликерію, діву, і з нею Лаодикія, сторожа в’язничного; правовірну Гликерії, діву Новгородську; перенесення мощей пресвятого мученика Макарія, архімандрита Канівського, ігумена Пінського, Переяславського чудотворця; мученика Олександра Римського; святого Павсикакія, єпископа Синадського; святого Георгія, сповідника, з дружиною Іриною і дітьми; преподобного Єфимія Іверського.

Іменинники 26 травня:
Гликерія, Олександр, Макар, Ярина.

26 травня народились:

У 1053 році — Володимир Мономах, великий князь київський, Князь чернігівський і переяславський.

У 1901 році – Борис Грабовський – видатний вітчизняний фізик, син поета Павла Грабовського, творець першої в світі електронної системи передачі на відстань рухомого зображення. Побудував малолітражний гелікоптер, трикрилий планер, сконструював прилад для орієнтації сліпих, апарат для глухонімих.

26 травня відзначають:

  • Міжнародний день розсіяного склерозу.
  • День Незалежності Грузії
  • Всесвітній день видри

Події 26 травня:

1648 – битва під Корсунем між військами Речі Посполитої й українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками в ході Національно-визвольної війни 1648–1654 років. Внаслідок перемог під Жовтими Водами і Корсунем була знищена урядова армія Речі Посполитої на українських землях, створилися умови для утвердження української козацької держави (Гетьманщина).

1924 – розпочалися регулярні польоти пасажирських літаків в Україні.

1953 – почалося Норильське повстання політв'язнів. Найбільше повстання в історії ГУЛАГу.

Чи знаєте ви, що:

26 травня у 2014 році відбувся перший бій за Донецький міжнародний аеропорт. Російські терористи зазнали нищівної поразки і були готові бігти з міста, однак українська армія була зупинена керівництвом і закріпилася в звільненому аеропорту. 

Оборона об'єкта тривала 242 дні до 22 січня 2015 року, поки аеропорт не був повністю знищений російською армійською артилерією. Остання будівля, де дислокувалися українські захисники, була замінована російськими найманцями під прикриттям «перемир'я» і підірвана. 

Нагадаємо, що ще на два роки раніше, аеропорт обслуговував фінал чемпіонату Європи з футболу, а українське місто Донецьк радо приймало гостей з усього світу...

Розділи: Календар

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути