chrome firefox opera safari iexplorer

День захисту дітей: іграшка «танцюючого Ікара»

01 червня 2021 о 20:00

Плюшевий ведмедик — один із експонатів виставки «Серж Лифар. Політ Ікара» в Національному музеї історії України, що презентує дитячий, тобто київський період життя видатного танцівника й хореографа.

Це чи не найзворушливіший експонат виставки: дитяча іграшка – ведмежа, що належало Сергію Лифарю. Іграшка датується початком ХХ ст. Ймовірно, вона могла бути власністю старшої сестри Євгенії або брата Василя і лише згодом перейшла до маленького Сергія. 

У будь-якому разі, це ведмежа було улюбленою іграшкою танцівника. Адже воно супроводжувало Сергія Лифаря протягом всього життя і стало його своєрідним оберегом, відтоді як той вивіз ведмедика з Києва в еміграцію. 

facebook.com/mist.museum

Також легко уявити, чому ця іграшка відігравала саме таку роль. Вона нагадувала про найщасливіший період у житті хореографа – дитинство, про велику дружню родину, яку довелось залишити, і про улюблене місто Київ. Також ведмежа, напевно, уособлювало й невимовний смуток за усім втраченим та не давало забути про найдорожче...

Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути