chrome firefox opera safari iexplorer

Іван Сошенко — янгол-охоронець Кобзаря

02 червня 2021 о 12:30

Український маляр і педагог Іван Максимович Сошенко народився в Богуславі 2 (14) червня 1807 року.Саме він став головною дійовою особою в отриманні волі Тарасом Шевченком і пропагуванні його творів. 

Він першим звернувся до Євгена Гребінки за допомогою у звільненні Шевченка із кріпацтва й той узявся всіляко допомагати у цій справі. А далі вже через знайомство з полтавським поміщиком Мартосом побачить світ перший Кобзар Шевченка 1840 року, але то вже інша історія. 

А на початку свого перебування в Петербурзі з осені 1838 року по січень 1839 року Тарас Шевченко живе в одній квартирі з Іваном Сошенком й так зав’язується їх дружба на все життя.

Іван Сошенко. «Продаж сіна на Дніпрі» (1857 р.)

Іван Сошенко в Ніжині, Немирові, а згодом в Києві працює вчителем малювання. Найбільшої поваги й пошани він здобув саме в Києві, де викладав у 2-й гімназії майже 20 років. Під час поїздки до рідного Богуслава помер в Корсуні, де й похований. В Богуславі ж у хаті батьків створено музей Івана Сошенка. 

Пам'ятник Івану Сошенку в Богуславі. фото wikiwand.com

І тут коротко про сумну історію з хатою-музеєм. Нині на запрошення керівника Богуславської ОТГ Віталія Хоменка наша команда «Рідної країни» долучилася до ремонту цього меморіального об‘єкту. Проте з‘ясувалося, що із хати в розпорядженні музею залишилося лише 3 кімнати, а на ділянці землі навколо порядкує приватний власник! 

Сподіваюся, що спільними зусиллями ми збережемо цю унікальну й історичну місцину знаменитої родини Сошенків. А сьогодні музейна команда ОТГ взялася за оновлення експозиції, а наш фонд «Рідна країна» допомагає матеріалами для ремонту.

Отож, працюємо разом, щоб зберегти й пошанувати нашу історію та пам‘ять про визначних українців. Бо не було б Сошенка, не було б і Шевченка!

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути