chrome firefox opera safari iexplorer

"Не збирав багатств на землі”, — народний меценат Володимир Войцюк

09 червня 2021 о 13:05

9 червня цього року виповнилося б 91 рік уродженцеві селища Єзуполя на Тисмениччині Володимирові Семеновичу Войцюку – великому і скромному патріотові України, чий внесок у мистецькі і культурні проекти як мецената вражає не тільки масштабами, а й бездонною щирістю і любов’ю до рідної землі та відчуттям майже втраченої лицарської честі.

Пропрацювавши все своє життя на педагогічній ниві та віддаючи вільний свій час пасічництву, Володимир Семенович 1990 року, вийшовши на заслужений відпочинок, переїхав до своєї матері у Нью-Йорку. Активний та беручкий до праці, пан Володимир влаштувався на роботу двірником. Жив дуже скромно, бо душею наче й не покидав рідної України і плекав задуми допомагати своїй вітчизні навіть з-за океану.

Першим його меценатським проектом став бронзовий монумент великому Кобзареві у рідному селищі, відкриття якого відбулося 11 червня 2000-го. Потім були ще пам’ятники Іванові Франкові та ченцеві Памво Беринді у Єзуполі, бронзовий монумент з нагоди 85-річчя проголошення Західно-Української Народної Республіки та погруддя ученого-пасічника Петра Прокоповича в місті Івано-Франківську, за його матеріальної допомоги побачили світ кінострічки «Голод-33», «Атентат», «Залізна сотня», «Владика Андрій», «Нескорений». Був спонсором газифікації рідного селища та видання книжки «Єзупіль в роки незалежності». Рідній школі подарував сучасно облаштований кабінет інформатики, а Івано-Франківській гімназії – дорогий потужний телескоп.

Володимир Войцюк не був мільйонером. Утім, це не завадило йому любити Україну не лише до глибини серця, а й до глибини власної кишені. Чоловік заробляв гроші, які жертвував як спонсорську допомогу, працюючи двірником у Нью-Йорку. На світлині — один із пам'ятників в Україні, споруджених його коштом.

Вшановуючи заслуги цього невисокого жвавого чоловіка з великим серцем, Папа Римський Бенедикт XVI нагородив Володимира Войцюка орденом Лицаря Святого папи Сильвестра – за великий внесок у розвиток національної культури, Україна його заслуги відзначила орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, а вдячні земляки встановили ще за життя – у 2005 р. — пам’ятник меценатові, і назвали одну з вулиць обласного центру його ім’ям. Помер український патріот і меценат Володимир Войцюк 4 червня 2010 р, встигнувши за останні 20 років життя доброчинства вписати своє ім’я в історію країни, яку любив усім серцем і за яку боровся ще школярем у лавах підпільної організації юнацтва ОУН.

За матеріалами інтернет-ресурсу газети «Галичина»

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути