chrome firefox opera safari iexplorer

29 липня: цікаво знати

29 липня 2021 о 07:02

У народі 29 липня відзначали свято «іменного снопа». У минулому, коли жито, пшениця чи ячмінь вже дозрівали, господиня брала хліб, сіль, «свічку-громничку» та йшла у поле «зажинати ниву». Перший сніп вона несла додому і ставила його на покуті або у стодолі, де він стояв до кінця молотьби. Цей сніп обмолочували окремо, а зерна його святили у церкві і перед засівом змішували з насінням. Соломою з першого снопа годували корів, щоб вони не хворіли.

У деяких регіонах, окрім «зажинок», робили ще й «закрутки», щоб рука будь-якого лиходія не зіпсувала хліба. Для виконання цього обряду жінки йшли у поле і одна з них, взявши у жменю колосся, завивала його вузлом – це була «закрутка».

Спостерігаючи за погодою цього дня, підмічали: якщо він дощовий – хліб у снопах може прорости, тобто, необмолочений – згниє.

За церковним календарем 29 липня вшановують пам’ять святих отців шістьох Вселенських соборів; священномученика Афіногена, єпископа, і десятьох учнів його; мученика Павла і мучениць Алевтину (Валентину) і Хіонію; мученика Антіоха, лікаря; мученицю Юлію, діву.

Іменинниками 29 липня є:
Павло, Валентина, Юлія, Алевтина.

29 липня народились:

1817 – Іван Айвазовський (Оганес Гайвазян) – всесвітньо відомий художник-мариніст, колекціонер, меценат. З 1845 р. жив у Феодосії, де на власні кошти відкрив школу мистецтв та картинну галерею, ініціатор будівництва залізниці «Феодосія-Джанкой».

1865 – Андрей Шептицький – митрополит Української греко-католицької церкви, суспільний, громадський та політичний діяч.

29 липня відзначають:

  • День Сил спеціальних операцій Збройних Сил України.

Події 29 липня:

1776 – останній український Кошовий отаман Петро Калнишевський відправлений на Соловецькі острови, де провів в ув’язненні 25 років.

1880 – відкрито Феодосійську картинну галерею ім. І. К. Айвазовського.

1899 – завершилася I Гаазька конференція миру, з метою розробки багатосторонніх угод у галузі законів і звичаїв війни.

1907 – створена Всесвітня організація скаутського руху.

1948 – у Лондоні розпочалися XIV Літні Олімпійські ігри.

1957 – засновано Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).

1958 – у США утворено Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA).

1974 – у СРСР створено перший в країні спеціальний підрозділ «А» для протидії можливим терористичним актам, яке стало відомим як група «Альфа».

Чи знаєте ви, що:

Створення Сил спеціальних операцій Збройних Сил України стало відповіддю на безпрецедентний виклик в сучасній історії держави. 

Цим викликом стала окупація Кримського півострова на початку 2014-го року з боку недружнього сусіда, Російської Федерації, і подальше вторгнення на територію Донецької та Луганської області з захопленням деяких їх районів країною-агресором, яка колись виступала як один із гарантів суверенітету і територіальної цілісності України, в обмін на її без’ядерний статус.

Це нове офіційне військове свято для суверенної України. Воно було затверджено 26-го липня 2016- го року. У відповідному Указі Президента України №311/2016 підкреслюється особлива мета цього Дня для подальшого розвитку національних військових традицій і враховується важлива роль Сил спеціальних операцій Збройних Сил України у забезпеченні обороноздатності держави.

День Сил спеціальних операцій Збройних Сил України щорічно відзначається 29-го липня.На Сили спеціальних операцій Збройних Сил України, покладені досить специфічні завдання, в числі яких і участь у відновленні територіальної цілісності країни.

У цей День, як і в будь-який інший день року, особливо поки йде війна, ми молимося щоб їх захистив Господь! Бажаємо їм високої бойової підготовки та ретельного планування операцій! Надійний тил і добре технічне забезпечення! Грамотних командирів і всіляку підтримку! (за інформацією проекту DilovaMova.com).

Розділи: Календар

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути