chrome firefox opera safari iexplorer

Івана Купала й Різдво Іоана Предтечі — різні свята

07 липня 2021 о 13:07

«Іоан Хреститель хрестив водою, тому й день називається Івана Купала», – нерідко саме так пояснюють назву свята 7 липня. Насправді ж Різдво Іоана Предтечі та Івана Купала – це два зовсім різних свята, християнське та язичницьке, які за примхою історії відзначаються поряд, пояснюють у Православній Церкві України.

7 липня (24 червня ст.ст.) Православна Церква відзначає Різдво святого пророка Іоана, Предтечі і Хрестителя Господнього. Згідно Біблії, він народився за пів року до Спасителя, прийшовши у цей світ, щоби підготувати людей до пришестя на землю Христа.

Різдво Іоана Хрестителя має велике значення для кожного християнина і не має жодного стосунку до ворожінь, пошуків «чарівної квітки» папороті чи стрибків через багаття – звичних атрибутів язичницького «свята Івана Купала», — пояснюють у церкві. — У принципі не існувало жодного божества, на честь якого могли б назвати ці язичницькі гуляння. Вперше «Купало» згадується у Густинському літописі XVII століття. І, як припускають історики, з’явився він унаслідок помилки літописця, який сприйняв спосіб святкування («купання», «купайла») за ім’я божества. Язичники поклонялися сонцю, тож не дивно, що їхні масові ігрища та обряди «очищення» вогнем і водою проходили наприкінці червня, у день літнього сонцестояння. Унаслідок введення григоріанського календаря святкування перенеслося на початок липня, збіглося з християнським святом Різдва Іоана Предтечі та отримало другу частинку своєї назви – «Івана».

Розділи: Традиції