chrome firefox opera safari iexplorer

Нацбанк випустив монету, присвячену відродженню дикої природи в Чорнобильській зоні

28 липня 2021 о 12:47

Першу монета з серії «Фауна» Чорнобильського заповідника випустив Національний банк України. У такий спосіб НБУ привітав Чорнобильський заповідник з п'ятирічним ювілеєм.

Монета номіналом 5 гривень присвячена одному з символів відродження дикої природи в зоні відчуження, знаковій тварині Заповідника — коню Пржевальського. Вона вводиться в обіг із 29 липня. 

«Монета розпочинає ряд монет “Чорнобиль. Відродження”. Парадокс, але техногенна катастрофа дала природі унікальний шанс на відродження, яким вона скористалася сповна. У 2016 році на території, що постраждала від наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, було створено найбільший і наймолодший об’єкт природно-заповідного фонду України – Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник. Ця територія стала своєрідним резерватом для розмноження не лише типових, а й рідкісних червонокнижних представників живого світу», — пояснюють в НБУ. 

Невипадково, що на першій монеті серії викарбувано коня Пржевальського. Цей вид дикий коней — єдиний, що зберігся донині в первісному вигляді, і який занесено до Міжнародної Червоної книги з природоохоронним статусом “на межі зникнення”.

Нагадаємо, на початку весни повідомлялося про збільшення поголів'я коней Пржевальського в Чорнобильському заповіднику.

Розділи: Довкілля

4 травня

Інші дати
Народилася Марія Тессейр-Донець
(1889, м. київ - 1974) - оперна співачка (колоратурне сопрано) і педагог, заслужений діяч мистецтв. Партії:Марильця, Панночка, Оксана ("Тарас Бульба", "Утоплена", "Різдвяна ніч" М. Лисенка), Розіна ("Севільський цирульник" Дж. Россіні) та ін.
Розгорнути
Народився Лео Сирота
(1885, м. Кам'янець-Подільський – 1965) – піаніст-віртуоз. В віці 11 років уже давав уроки учням і гастролював з концертами. Навчався та викладав в консерваторіях Києва та Львова. Основоположник школи фортепьянної музики Японії.
Розгорнути