chrome firefox opera safari iexplorer

29 серпня: Третій Спас — Горіховий

29 серпня 2021 о 06:19

Наприкінці літа віряни святкують три Спаси - Яблучний, Медовий і Горіховий. Урочистості присвячені Спасителю Ісусу Христу, тому і називаються Спасами. Інші назви свята 29 серпня — Хлібний, Холодний, Малий, Нерукотворний або Полотняний Спас.

Щорічно дата Третього Спаса незмінна - 29 серпня — відразу після свята Успіння Пресвятої Богородиці. Згідно з переказами, в цей день переносили мощі Ісуса Христа, святили горіхи і зерно. Назва «Спас Нерукотворний» походить з легенди. Вважається, що Христос умив обличчя, а після витер його рушником, на якому відбився його лик.

Саме з цього зображення пізніше писали ікони Спаса Нерукотворного. Коли правитель Едеси був хворий, полотно з ликом Божим зцілило його. Імператор увірував у християнство, а віра почала поширюватися в регіоні активніше.

У цей день прийнято збирати горіхи і робити з них заготовки на зиму. Також господині випікають хліб. Ці всі дари природи прийнято нести до церкви, щоб окропити святою водою.

Народні повір'я свідчать, що 29 серпня настають холоди, тому люди більше приділяють уваги утепленню жител. Святкують Горіховий Спас вже не з таким розмахом, як Яблучний або Медовий — готуються до зими.

На Горіховий Спас в багатьох містах раніше влаштовували ярмарки, де продавали домоткані полотна. У народі говорили: «Перший Спас — на воді стоять, Другий Спас — яблука їдять, Третій Спас — на горі полотна продають». Звідси ще одна його назва – «Спас на полотні», або Полотняний Спас. Вважалося, що торгівля в цей день буде особливо сприятливою.

У цей день випікають хліб із нового врожаю, і після освячення він є головним на столі цього дня. Поряд також мають бути мед, яблука та горіхи. Як і на Маковий Спас, цього дня треба освячувати воду, а воду з підземних джерел вважають цілющою.

На Горіховий Спас, попри те, що календар показував літо, фактично, наступала осінь, ставало холодно. Багато перелітних птахів відлітали на зимівлю до теплих країв, наприклад, ластівки й журавлі. У наш час через глобальне потепління ці терміни відсунулися на пізніший, осінній час.

У народі говорили:

  • Післяуспіння прийшло — сонце на осінь пішло
  • Ластівки відлітають у три рази, у три Спаса
  • Журавель до Третього Спасу відлітає
  • Якщо журавель відлітає до Третього Спасу, то на Покрову буде морозно, а ні — так і зима зажде

За матеріалами відкритих джерел

Розділи: Календар

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути