chrome firefox opera safari iexplorer

Персеїди — найвідоміший зорепад року: де і коли спостерігати

01 серпня 2021 о 15:26

Метеорний потік ПерсеїдиПерсеїди (або метеорний потік Персеїди) – це найвідоміший зорепад, який відбувається щороку з боку сузір'я Персея з найвищою інтенсивністю у серпні. 

Найперша згадка про Персеїди датується 36 роком н. е. в китайському літописі.Утворюється метеорний потік Персеїди у результаті проходження Землі через шлейф пилових частинок, випущених кометою Свіфта-Туттля. Комета наближається до Землі лише один раз на 133 роки, але через її хвіст Земля проходить щороку. Найдрібніші частинки, розміром з піщинку, згорають в земній атмосфері, утворюючи «зоряний дощ». Його інтенсивність поступово зростає, досягає максимуму і потім – поступово спадає. 

Цього року метеорний потік Персеїди вже почав свою активність. Цей потік можна спостерігати щороку приблизно з 23 липня по 22 серпня. Період найбільшої активності – з 8 по 14 серпня, а пік припадає на 11–13 серпня. 

Цього року в цей період за годину можна буде спостерігати близько 100 метеоритів за годину – значно більше, ніж під час інших зорепадів.

При сприятливій погоді можна спостерігати зорепад неозброєним оком. Ніяких спеціальних пристосувань, щоб спостерігати за Персеїдами, не потрібно. Краще всього дивитися на метеори подалі від яскравих джерел світла (бажано – подалі від великих міст), необхідно дивитися на північний схід. Як правило, найбільша кількість метеорів спостерігається в години перед світанком.

За інформацією кафедри метеорології і кліматології КНУ ім.Тараса Шевченка

Розділи: Унікальне

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути