chrome firefox opera safari iexplorer

125 років тому відбулися перші кінопокази на території України

13 вересня 2021 о 12:47

Кінематограф від часу свого виникнення наприкінці ХІХ ст. залишається однією із найважливіших галузей культури. Його витоки можна вбачати в розвитку технологій проєкторів, фотофіксації зображень та виробництві целулоїдної фотоплівки. 

Саме поєднання цих компонентів працівниками лабораторії Томаса Едісона (1889–1893) посприяло винайденню кінетографа та кінетоскопа — перших дієвих пристроїв для запису та відтворення відео. Вже 1895 року Луї та Огюст Люм’єри запропонували значно досконалішу версію пристрою — сінематограф.

На території сучасної України перше публічне відтворення відеозапису відбулося 13 вересня 1896 року у Львові. Кореспондент “Gazety Lwowskiej”, описуючи кінопоказ, зазначав: “Продукція кінематографа <...>, яку демонструють у пасажі Гаусмана, приваблює численних відвідувачів так, що часто невелика зала не може вмістити всіх охочих”. 

Реклама перших кінопоказів у Львові. Джерело: Dźwignia Przemysłowo-Handlowa Illustrowana: organ oficyalny Krajowego Towarzystwa Kupców i Przemysłowców tudzież Lwowskiego Towarzystwa Kupców i Młodzieży Handlowej.

Ці перші покази здійснювали з використанням кінетоскопа Томаса Едісона – пристрою, що демонстрував короткометражні відеозаписи “Бульвар Унтер-ден-Лінден у Берліні”, “Корабельна морі”, “Переслідування китайця”, “Танець диких”, “Дитячий парк у Парижі” та інші. Цікаво, що згадані відтворення відеозаписів супроводжувалися відтворенням музичних записів за допомогою фонографа (розробленого лабораторією того самогоТомаса Едісона).

Фрагмент анонсу репертуару театру графа Скарбека з повідомленням про “демонстрацію живих фотографій за допомогою кінематографа”. Джерело: Gazeta Lwowska. 

Демонстрацію відеозаписів 1896 року у Львові організувала “Польська спілка”. Вона знайомила мешканців Галичини з технічними новинками. Після кількох тижнів львівських показів, що відбувалися щоденно з 10:00 до 21:00, організатори продовжили демонстрацію перших фільмів у інших галицьких містах. 

Львів’яни так зацікавилися новинкою, що деякі тогочасні підприємці майже відразу почали упроваджувати кінематограф у своїх закладах. У театрі графа Скарбека (нині — театр Марії Заньковецької) майже відразу почали демонструвати фільми на початку кожного театрального вечора.

*на ілюстративному фото — брати Люм'єр

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути