chrome firefox opera safari iexplorer

17 вересня: цікаво знати

17 вересня 2021 о 05:54

«Боюсь, хвилююсь, але пишу…» (М.Коцюбинський про роботу над «Тінями забутих предків»)

У народі вважали, що 17 вересня потрібно обов’язково помолитися іконі «Неопалима Купина», яка, згідно з віруваннями, охороняє будинок від пожеж і блискавок – цих стихій в давнину боялися найбільше. У цей день традиційно замовляють молебні про збереження будинків від пожежі, а людей – від усіляких хвороб.

За церковним календарем 17 вересня вшановують священномученика Вавилу, єпископа Великої Антіохії, і з ним трьох отроків: Урвана, Прилідіана, Еполонія та матір їхню Христодулу; пророка Боговидця Мойсея; знайдення мощей святого Іоасафа, єпископа Білгородського; мученицю Єрміонію, дочку ап. Филипа, диякона; мученика Вавилу Нікомидійського і з ним 84-ох отроків; мучеників Феодора, Міана, Юліана та Кіона.

Іменинники 17 вересня:

Мусій, Федір, Юлій, Митрофан.

17 вересня народились:

1853 – Михайло Павлик – український письменник, публіцист, громадський діяч. Дійсний член НТШ, разом із І.Франком у 1890 р. створили Русько-українську радикальну партію.

1864 – Михайло Коцюбинський – український письменник, громадський діяч, голова «Просвіти» в Чернігові, один з організаторів Братства Тарасівців. Автор повістей «Тіні забутих предків», «Fata Morgana», «Коні не винні», «Дорогою ціною».

«Коцюбинський – людина культурна, до найменших подробиць, європеєць з голови до п’ят… був справжнім аристократом Духа без жодного силування з свого боку…» (Сергій Єфремов)

1901 – Микола Глущенко – український художник. Народний художник України, лауреат Державної премії України ім.Тараса Шевченка.

17 вересня відзначають:

  • День працівників цивільного захисту України (День рятівника).

Події 17 вересня:

1919 – оприлюднено відозву головного отамана військ УНР Симона Петлюри до населення соборної України з викладом основних положень програми уряду УНР.

1939 – СРСР вступив у Другу світову війну, вдершись до Польської республіки, згідно з пактом Молотова-Рібентропа.

1944 – союзники розпочали Голландську повітряно-десантну операцію, наймасштабнішу повітряно-десантну операцію у світовій історії.

1976 – під час урочистої церемонії в Каліфорнії американське космічне агенство НАСА представило публіці свій перший космічний човник – «Ентерпрайз».

1989 – у Чернівцях відкрився перший фестиваль української пісні «Червона рута».

Чи знаєте ви, що:

Українка Євдокія Завалій – перша і єдина жінка-командир взводу морської піхоти у роки Великої Вітчизняної війни. Вона народилася у 1926 році на Миколаївщині. У 1943 її направили на шестимісячні курси молодших командирів, по закінченні яких у званні молодшого лейтенанта її направили у морську піхоту командиром взводу. Їй тоді було 17 років!

Командуючи взводом, вона звільняла Севастополь, штурмувала Сапун-гору (нагороджена орденом Вітчизняної війни І ступеня), брала участь у боях за Балаклаву, Сахарну Головку, Керч, переправлялась через Дністровський лиман, звільняла Бессарабію, воювала за звільнення Тамані, Туапсе, Новоросійська, висаджувалась з десантом в румунську Константу, болгарські Варни і Бургас, Югославію.

У ході Будапештської наступальної операції Завалій зі своїм взводом пройшла через міську каналізацію з кисневими подушками і захопила бункер з німецьким командуванням. У числі полонених виявився генерал. Для нього цей полон був вдвічі гіршим, адже морськими піхотинцями командувало дівчисько. За цей епізод Євдокія Завалій була нагороджена орденом Червоного Прапора. А від німців вона отримала «почесне» звання «Фрау Чорна смерть».

*ілюстрація — пейзаж Миколи Глущенка «В околицях села Жаб’є»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути