chrome firefox opera safari iexplorer

3 вересня: цікаво знати

03 вересня 2021 о 06:05

У народі 3 вересня говорили: «На Тадея селянин не журився, бо в хаті хлібець завівся». У цей час спостерігали за птахами, що відлітають до вирію. Побачивши у небі ключ, колись приказували: «Із чужої сторононьки повертайтесь додомоньку», а потім брали в хустину грудочку землі й тримали її до весни. Навесні ж, побачивши перший журавлиний ключ, ту грудочку землі закопували на городі, що мало принести щедрий врожай. Також, визначаючи 3 вересня майбутню зиму, підмічали: «Дружний відліт у вирій птахів – ознака суворої зими».

Наші предки в цей день починали прибирати льон, його використовували як ліки і в практичних цілях. Тканину з цієї рослини використовували для рушників і постільної білизни, а ще для одягу, розшивали вишивкою.

За церковним календарем 3 вересня вшановують апостола від 70-ох Фадея; мученицю Вассу та її дітей: Феогнія, Агапія і Піста; преподобного Аврамія Працелюбного, Печерського; преподобного Аврамія Смоленського.

Іменинники 3 вересня:

Корнилій, Петро, Тадей, Васса, Аврамій.

3 вересня народились:

1861 – Михайло Беркос – художник-пейзажист, автор картин «Вулиця в Умані», «Бузок цвіте», «Літній день. У дворі», «Село веселе». «Диканька», «Липень. Маки цвітуть» та ін.

Події 3 вересня:

1838 – (22 серпня за ст. ст.) у Києві відкрився Інститут шляхетних дівчат, освітній заклад для жінок в Російській імперії.

1864 – у Стокгольмі потужний вибух знищив лабораторію Альфреда Нобеля. При цьому загинув його молодший брат Еміль. Через три роки Альфред Нобель отримав патент на відкриття динаміту.

1912 – в Англії почав роботу перший у світі консервний завод.

1915 – в армії Австро-Угорщини сформовано полк українських січових стрільців.

1941 – у Дніпрі розпочав роботу Південний крайовий провід ОУН під керівництвом Святослава Вовка.

1949 – у США засновано Національну баскетбольну асоціацію.

1971 – СРСР, Велика Британія, США й Франція підписали чотиристоронню угоду про статус Західного Берліна.

1973 – в Києві відкрито пам’ятник Лесі Українці.

1990 – на Дніпропетровщині почалося всеукраїнське свято «Дні козацької слави», організоване на честь 500-річчя українського козацтва.

1993 – у Масандрі (Крим) президенти Росії та України Борис Єльцин і Леонід Кравчук підписали протоколи про врегулювання суперечки навколо Чорноморського флоту та ядерної зброї (Масандрівські угоди).

2005 – збірна України з футболу вперше в своїй історії здобула право виступити на Кубку Світу.

*Ілюстрація — картина Михайла Беркоса «У квітучому саду», 1916 р.

Розділи: Календар

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути