chrome firefox opera safari iexplorer

20 вересня: цікаво знати

20 вересня 2021 о 05:17

Свободу  не  втікати  з  бою,  
Свободу  чесності  в  бою,  
Любити  те,  що  сам  люблю,  
А  не  підказане  тобою,  

Свободу  за  любов  мою  
Хоч  і  накласти  головою,  
А  бути  все  ж  самим  собою,  —  
Не  проміняю  на  твою.

(Іван Світличний)  

У дохристиянські часи 20-го вересня наші пращури вшановували Стрибога, або Позвізда – Бога вітрів. За напрямком вітру в цей день передбачали погоду на осінь: північний вітер мав принести холод, південний – тепло, західний – дощі, а східний – гарну ясну погоду.

20 вересня за народним календарем – Луків день. Починаючи з цього дня, селяни приступали до збору цибулі та торгівлі нею. Цей овоч вважався ліками від багатьох недуг, а також широко використовувася в магічних ритуалах, зокрема, для зняття порчі та виготовлення оберегів.

Також о цій порі починалося молодіжні гуляння, адже всі польові роботи були вже завершені. «Вересень – рум’янець року», або ж «вересень до столу подає», – казали наші предки, закінчуючи польові роботи. Дні у цей час вже коротшали та здебільшого негодило, а тому молодь збиралася в одній хаті на вечорниці, досвітки, чи-то посвітки. В оселі під стелею висів посвіт, такий конусоподібний мішечок, званий кабицею, під яким, власне, і горіла лучина. Довкола розсідалися дівчата, хто пряв, хто вишивав. А невдовзі сходилися хлопці, і світлиця наповнювалася піснями, іграми та танцями.

20 вересня у другій половині дня вже нічого не робили, бо вважалося, щойно сонце заходить – вже починається другий день. А оскільки 21 вересня – велике християнське свято, тож вечір попереднього дня варто провести, відповідно, молячись та відпочиваючи.

За церковним календарем 20 вересня відзначають передсвято Різдва Пресвятої Богородиці та вшановують мученика Созонта; святого Іоана, архієпископа Новгородського; преподобного мученика Макарія Канівського, архімандрита Овруцького, Переяславського; преподобного Серапіона Псковського; апостолів від 70-ох Євода і Онисифора; мученика Євпсихія та преподобного Луку.

Іменинники 20 вересня:
Іван, Макар, Лука.

Ім’я Лука, або Лук’ян має латинське походження від «люкс», що означає світло, світлий, той що світиться. Лук’яни зазвичай є людьми з легким характером, відповідальні, щирі, з почуттям гумору. Їх поважають колеги та люблять друзі. Розпочаті справи Лук’яни завжди доводять до завершення, долаючи всі перепони.

Ім’я Макар походить від давньогрецького «макариос», що у перекладі означає «щасливий». У нас Макарами колись називали хлопчиків, які народжувалися на Макарів день. Маленькі Макари здебільшого здібні, однак уперті діти з мінливим характером. Вони добрі, працелюбні та неконфліктні. Люблять, щоб в сім’ї було багато дітей, однак перший шлюб часто буває невдалим. Гостинні, однак самі ходити у гості не люблять. «Зимові» Макари мовчуни, більше люблять слухати інших.

20 вересня народились:

1929 – Іван Світличний – український мовознавець та поет. Твори «Ґранатові сонети», «Серце для куль і для рим», «У мене тільки слово».

1938 – Наталія Лотоцька – театральна актриса. Лауреат Шевченківської премії. Ролі: Пріська («Шельменко-денщик» Г. Квітки-Основ’яненка), Хведоска («Дві сім’ї» М. Кропивницького), Поліксена («Кассандра» Лесі Українки) та ін. Ведуча передачі Українського радіо «Від суботи до суботи» (понад 30 років). 

Події 20 вересня:

1246 – в Орді за відмову поклонятися ідолам вбитий великий князь Київський Михайло Всеволодович.

1919 – Нестор Махно і уряд УНР уклали угоду про спільну боротьбу проти Денікіна.

1946 – відкриття Канського кінофестивалю. Хронологічно Канни не були першими: першою була Венеція. Венеціанський кінофестиваль задумувався як демонстрація сили і слави фашистського режиму. У Франції виникла ідея протиставити фашистському кіно – кіно «вільного світу». У 1939 році все вже було готове і… почалася війна. І перший Канський фестиваль було відкладено на сім років.

1970 – станція «Луна-16» здійснила перше буріння ґрунту на Місяці.

1991 – створено Службу національної безпеки України (нині – СБУ).

2008 – відкриття першого в Україні IMAX кінотеатру.

Чи знаєте ви, що:

Цікаві факти про цукор

  • У Індії ще 2000 років тому виробляли кристалічний цукор з очерету. Коли Олександр Македонський дістався до індійської території, він був здивований процесом отримання меду без використання бджіл (тобто, штучного меду з цукру).
  • Вживання зайвої кількості цукру може привести до появи зморшок через те, що цукор відкладається про запас в колаген шкіри, роблячи її менш еластичною. Хороша новина – якщо зменшити споживання цукру, то цей процес набуває зворотної дії.
  • Ви можете за один присід з’їсти 16 кубиків цукру? А знаєте, що в 500 мл кока-коли знаходиться еквівалент 16 кубиків цукру, і при її вживанні увесь цей цукор в розчиненому вигляді потрапляє у ваш шлунок.
  • Один з видів цукру – гліколевий альдегід – був знайдений навіть в скупченнях міжзоряного пилу за мільярди кілометрів від нашої планети. При його реакції з іншими видами цукру утворюється рибоза – основа ДНК і РНК, речовин, які є в будь-якому живому організмі. З цього можна зробити два припущення. Перше – життя на Землі могло зародитися саме при взаємодії компонентів такої пилової хмари, і друге – можливо, життя є не лише на Землі.
  • Цукор взагалі є паливом у прямому розумінні слова. Для багатьох організмів на Землі перетворити в енергію найпростіше який-небудь різновид цукру. Вже створені органічні паливні елементи, які готують на заміну звичайним акумуляторам в ноутбуках, мобільних телефонах тощо, і вони використовують саме солодкий розчин. Можливо, в найближчому майбутньому ви зможете заправити свій мобільний кока-колою у будь-якому магазинчику.
Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути