chrome firefox opera safari iexplorer

14 вересня: цікаво знати

14 вересня 2021 о 05:35

Осінь приходить так, ніби вона назовсім,

ніби щось змінює поява її сміховинна.

Ти так серйозно чекаєш щороку на осінь,

наче вона і справді тобі щось винна.

(Сергій Жадан)

Старі люди вважають, що справжня осінь починається від 14 вересня, на свято Семена Стовпника або, як кажуть у народі, – на Семена Літопродавця, який проводжає літо.

У дохристиянські часи, святкуючи 14 вересня День Вирію, наші предки проводили у теплі краї птахів, молячись до Духів Предків, яким птахи мали передати звістку від живих. Також цього дня відзначали день бога вогню Симаргла і вперше після теплого сезону розпалювали вогнище у печі, що горіло аж до Великодня.

А у козацькій Україні на Семена справляли пострижини молодих хлопців і вперше садили їх на коні. Селяни ж до цього дня закінчували всі торговельні та господарчі справи. «Як посієш до Семена, – казало жито, – то матимеш з мене, а як по Покрові, то виводитимеш по корові».

Рекомендувалося також закінчити всі справи і провести всі угоди саме до 14 вересня, оскільки після цього терміну всі починання будуть невдалими.

Семен-день, що був колись першим днем нового року, справлявся з усіма можливими розвагами. Молоді і старі сходилися на посиденьки до старшого в роду зустрічати нове літо, а потім ішли до церкву.

З цього дня починалися весільні тижні, які тривали до Гурія (28 листопада). 14 вересня переїжджали в нові будинки і відзначали новосілля. Обов’язково горщик з вугіллям (в який переселявся домовик) з печі в старому будинку приносили в новий. Лише після цього можна було сідати за святковий стіл, не побоюючись, що ця істота має гнів і буде мстити забудькуватим господарям.

Що ж до погоди, то підмічали: як на Семена ясно – осінь буде погожою і теплою.

За церковним календарем 14 вересня відзначають початок індикту – церковне новоліття та вшановують преподобного Симеона Стовпника і матір його Марфу; мученика Аїфала, диякона; мучениць 40 дів постниць, і мученика Амуна, диякона, вчителя їхнього; мученицю Калісту та братів її, мучеників Євода та Єрмогена; праведника Ісуса Навина.

Іменинники 14 вересня:

Варвара, Дарія, Семен, Марфа, Марта.

14 вересня народились:

1906 – Олександр Пащенко – український графік, автор пейзажів, виконаних здебільшого в техніці ліногравюри й офорта. В серії гравюр «Київська сюїта» зафіксував довоєнний, зруйнований війною і відновлений Київ.

14 вересня відзначають:.

  • Всесвітній день надання першої медичної допомоги.

Події 14 вересня:

1492 – Новий рік було перенесено з 1 березня на 1 вересня. Так продовжувалося до царювання Петра І, який з 1700 року ввів літочислення від Різдва Христова, а не від створення світу.

1812 – французька армія Наполеона ввійшла до Москви, залишеної за наказом головнокомандувача М.Кутузова.

1829 – підписано Адріанопольський мирний договір, що завершив переможну для Російської імперії війну з Османською імперією 1828–1829 рр.

1867 – побачив світ перший том «Капіталу» Карла Маркса.

1871 – розпочав свою діяльність перший в Україні банк – Харківський акціонерний земельний банк.

1911 – під час урочистих заходів на честь пам’яті Олександра ІІ в Києві був смертельно поранений прем’єр-міністр Росії Петро Столипін.

1918 – Рада Міністрів Української Держави схвалила законопроект про реквізицію приміщень, потрібних для державних установ.

1929 – на «Червоному» стадіоні в Києві футбольна команда «Динамо» провела свою першу міжнародну зустріч, в котрій програла збірній Нижньої Австрії з рахунком 3:4.

1939 – у США уродженець Києва авіаконструктор Ігор Сікорський підняв у повітря свій перший гелікоптер (вертоліт) VS-300.

1954 – на Тоцькому полігоні в Оренбурзькій області (нині Росія) проведено військові навчання Радянської армії із застосуванням атомної зброї, в ході яких зазнали ураження 40 тисяч військовиків та 10 тисяч цивільного населення.

2003 – відбувся референдум в Естонії, на якому було ухвалено приєднання держави до ЄС.

Чи знаєте ви, що:

25 серпня у дохристиянські часи відзначали свято Вогню, або Весілля свічки. Ми відзначаємо цей день 14 вересня. Цього дня вперше запалювали свічки, вогнища і печі. Свічки запалювали вперше, бо у цей час сонце вже заходило рано, а піч розпалювали, бо на вулиці вже ставало холодно.

У Києві обряд Свята свічки теж відзначали ще з дохристиянських часів. Напередодні свята увечері на Подолі збиралися гурти городян, приходили братчики, цілі ремісничі цехи зі своїми прапорами. Вертепний обряд Свята свічки відбувався, як традиційне весілля: з «батьком», «матір’ю», «світилками», «дружками», «боярами», «сватами» і «свахами». Свято тривало до півночі – так вшановували свічку, загалом обрядовий вогонь.

Розділи: Календар

11 травня

Інші дати
11 травня відзначають:
  • Всесвітній день мігруючих птахів.
  • Міжнародний день астрономії.
Розгорнути
Народився Володимир Огієвський
(1890, с. Крапивна, Росія - 1979) - український вчений в галузі радіотехніки. Під його керівництвом створено першу в Україні радіомовну станцію.
Розгорнути
Народився Григорій Гельфандбейн
(1908, м. Херсон - 1993) – український літературний критик, публіцист, дослідник української літератури та театру. Автор книги "Молода поезія", біографічних нарисів про українських артистів "Д. І. Антонович", "І. О. Мар’яненко".
Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється — ожива, Як їх почує!.. Знать, од Бога І голос той, і ті слова Ідуть меж люди! . . . . . . . . (Тарас Шевченко)
Розгорнути