chrome firefox opera safari iexplorer

22 вересня: цікаво знати

22 вересня 2021 о 05:26

За народним календарем 22 вересня вважалося днем породіль та жінок, які не могли зачати дитину. В цей день було прийнято кликати жінок на бенкет, також було заведено обдаровувати та дякувати повивальним бабкам. 22 вересня також підносили подарунки близьким людям від молодих або бездітних молодят, оскільки, за прикметою, шанування своїх родичів дає благодать і дозволить зачати дитину.

22 вересня на селі продовжували святкувати Спожинки – час, коли урожай вже зібрано, роботи завершені. Чим багатший був урожай, тим довше відзначали свято.

За церковним календарем 22 вересня відзначають Післясвято Різдва Пресвятої Богородиці та вшановують праведників Богоотців Іоякима і Анну; мученика Северіана; преподобного Йосифа, ігумена Волоцького, чудотворця; знайдення і перенесення мощей святого Феодосія, архієпископа Чернігівського; преподобного Феофана, сповідника; мучеників Харитона і Стратора (Стратоника) та блаженного Микиту в Царгороді.

Іменинники 22 вересня:

Микита, Іояким та Анна.

Ім’я Анна має давньоєврейське походження і означає «благодать». У дівчаток з цим ім’ям з дитинства проявляється головна якість їхнього характеру – доброта. Оточуючі нерідко цим користуються. Однак Анна не ображається. Зазвичай Анни мають привабливу зовнішність. Вміють шити і одягаються зі смаком. Обирають професію, яка пов’язана з спілкуванням. Вірна дружина, але зради не терпітиме.

22 вересня народились:

1835 – Олександр Потебня – український мовознавець, філософ, фольклорист, етнограф, літературознавець, педагог, громадський діяч. Основоположник т. з. психологічного напряму в слов’янському мовознавстві. Автор праць із загального мовознавства, фонетики, наголосу, граматики, семантики, етимології, діалектології, теорії словесності, фольклору, етнографії, досліджень про походження мови, взаємозв’язок мови та мислення тощо.

«Ідея національності здатна сприяти людському поступові, якщо вона стверджує взаємоповагу права народів на самостійне існування та розвиток; коли ж через цю ідею стверджують зверхність однієї спільноти над іншою, то вона набуває реакційного смислу». (О.Потебня)

22 вересня відзначають:

  • День партизанської слави України.
  • День машинобудівника України.

Події 22 вересня:

1499 – за Базельською угодою Швейцарська конфедерація стала незалежною від Священної Римської імперії.

1862 – президент США Авраам Лінкольн оголосив про звільнення негрів-рабів на території Конфедеративних Штатів Америки.

1937 – утворені Кам’янець-Подільська, Полтавська, Житомирська та Миколаївська області УРСР.

1939 – радянські війська увійшли до Львова.

1955 – у Аргентині здійснено військовий переворот, що повалив уряд диктатора Хуана Перона.

1955 – біля Бахчисарая відкрита найбільша в СРСР астрофізична обсерваторія.

1980 – почалася Ірано-іракська війна.

1980 – у польській Гдині засновано профспілку «Солідарність».

1993 – прем’єр-міністр України Леонід Кучма відправлений у відставку.

Чи знаєте ви, що:

Найперші відомі людству креслення автомобіля належать… Леонардо да Вінчі! Відомостей про те, що у ті часи такий автомобіль був створений, немає. Лише в 2004 році експерти Музею історії науки, що у Флоренції, змогли відтворити цей механізм і тим самим довести правильність ідеї Леонардо.

У Житомирському національному агроекологічному університеті група вчених розробила пристрій, що дозволяє автомобілям їздити на біопаливі.

За словами вчених, ця ідея не є нововведенням, а швидше давно забутим старим. У середині минулого століття в СРСР їздили багато автомобілів, а також тракторів, що працювали на дровах, торфі, вугіллі і соломі, а вже потім перейшли на бензин.

Використання біопалива втричі дешевше, ніж їзда на солярці, газі або бензині. Адже біопаливом можуть бути рослини, вирощені на землях з допустимим рівнем радіоактивного забруднення, що особливо важливо для Житомирської області, де майже 300 тис. га сільгоспугідь мають підвищений рівень радіоактивного забруднення.

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути