chrome firefox opera safari iexplorer

16 вересня: цікаво знати

16 вересня 2021 о 05:06


Шипшина важко віддає плоди.

Вона людей хапає за рукава.
Вона кричить: – Людино підожди!
О, підожди. Людино, будь ласкава.
Не всі, не всі, хоч ягідку облиш! –
Одна пташина так мене просила. –
Я ж тут для всіх, а не для тебе лиш,
І просто осінь, щоб була красива.
Ліна Костенко

У народі 16 вересня – у день Домни – підмічали: «Якщо береза почне жовтіти з верхівки – весна у наступному році завітає рано, якщо знизу – пізно». В цей день було прийнято прибирати і спалювати мотлох у домі, щоб придбати благополуччя на наступний рік.

За церковним календарем 16 вересня вшановують священномученика Анфима, преподобного Феоктиста, блаженного Іоанна Власатого, постника Євифія Великого, святого Фіфу, мученицю Василісу Никомідійську.

Іменинники 16 вересня:

Василина, Петро, Домна, Юхим, Феоктист.

16 вересня народились:

1837 – Олександр Митрак – письменник, фольклорист і етнограф. Автор поезій «На Верховині», «Думка», нарису «Путевые впечатления по Верховине». Склав «Русько-мадярський словарь». Частина зібраних народних пісень надрукована у збірці Я. Головацького «Народні пісні Галицької та Угорської Руси».

1903 – Петро Борзяк – український фізик, вчений. Автор комплексних досліджень фізичної природи різних фотокатодів. В 1951 р. відкрив екситонне поглинання світла напівпровідниковими стибій-цезійовими та олов’яно-цезійовими плівками і пов'язану з цим фотоелектронну емісію.

1904 – Петро Масоха – український актор театру та кіно. Грав у фільмах «Є такий хлопець» (Костромін), «Вершники» (Іван Половець), «Земля» (Хома), «Іван» (Іван).

16 вересня відзначають:

  • Міжнародний день охорони озонового шару.

Події 16 вересня:

1658 – гетьманом Іваном Виговським укладено Гадяцький договір між Річчю Посполитою і Гетьманщиною. Угода передбачала входження Гетьманщини до складу федеративної Речі Посполитої під назвою «Великого Князівства Руського», як третього рівноправного члена Польщі і Литви.

1899 – у Західній Україні створено Національно-демократичну партію.

1914 – 2500 січових стрільців українського добровольчого легіону у складі австро-угорської армії присягнули на вірність боротьбі за визволення України.

1918 – гетьман Павло Скоропадський затвердив закон про проголошення українськими державними вищими школами колишніх російських шкіл на території України.

1930 – польський уряд розпочав проведення так званої пацифікації (насильницького умиротворення) українців у Галичині.

2000 – День пам’яті (зникнення) журналіста Георгія Гонгадзе.

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути